FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

55 POSTO ZAPOSLENIH U HRVATSKOJ SA SREDNJOM ŠKOLSKOM SPREMOM

ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Među zaposlenima u Hrvatskoj, pozadnjim je raspoloživim podacima za drugo prošlogodišnje polugodište,55 posto onih sa završenom nekom od srednjih škola, od jedno dočetverogodišnje, što je nešto manje nego u istom razdoblju prethodnegodine, dok je istodobno porastao udio zaposlenih sa nezavršenomosnovnim obrazovanjem ili sa osnovnom školom, a i dalje je manje odpetine za
ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Među zaposlenima u Hrvatskoj, po zadnjim je raspoloživim podacima za drugo prošlogodišnje polugodište, 55 posto onih sa završenom nekom od srednjih škola, od jedno do četverogodišnje, što je nešto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, dok je istodobno porastao udio zaposlenih sa nezavršenom osnovnim obrazovanjem ili sa osnovnom školom, a i dalje je manje od petine zaposlenika sa višim i visokim obrazovanjem.

Karakteristika je strukture zaposlenih u Hrvatskoj prema školskoj spremi da udio zaposlenika sa nezavršenom i najviše završenom osnovnom školom, od 22,9 posto, premašuje udjel onih sa višim i visokim obrazovanjem koji iznosi 19,1 posto (12,1 posto sa završenim fakultetima i 7 posto sa višim školama).

Pokazuju to podaci o strukturi zaposlenih po školskoj spremi iz Ankete o radnoj snazi u drugom polugodištu 2003. koju provodi Državni zavod za statistiku.

Prema tim je podacima udio zaposlenih sa nezavršenom osnovnom školom u drugom polugodištu 2003. godine bio 5,4 posto (prema 4,7 posto u drugom polugodištu 2002.).

Zaposlenih sa završenom osnovnom školom ima 17,5 posto, što je također nešto više nego u godini prije (u drugom polugodištu 2002. udio zaposlenih sa osnovnom školom iznosio je 16,1 posto).

Relativno najveća skupina, 30,8 posto zaposlenih ima završenu jedno, dvo ili trogodišnju srednju školu za zanimanja, i tu se pokazuje najveće povećanje udjela (za 4,8 postotnih bodova), budući je udio te skupine u drugom polugodištu 2002. iznosio 26 posto.

Obrnuta je situacija kod zaposlenih sa završenom četverogodišnjom srednjom školom za zanimanja, kojih je, po podacima za drugo prošlogodišnje polugodište, bilo 24,2 posto. Njihov je udio smanjen za 6,6 postotnih bodova u odnosu na drugo polugodište 2002. kada je iznosio 30,8 posto.

Završenih pak gimnazijalaca među ukupno zaposlenima u Hrvatskoj, po zadnjim podacima, ima 3,1 posto, i taj je udio uglavnom stabilan.

Udio zaposlenih sa višim školama (stručni studij) među ukupno zaposlenima u Hrvatskoj u drugom polugodištu lani iznosio je 7 posto, otprilike koliko ih je bilo i u prvom polugodištu 2002. (7,1 posto).

Sa završenim fakultetima (uključujući magisterije i doktorate) u Hrvatskoj je u drugom prošlogodišnjem polugodištu bilo 12,1 posto zaposlenih, prema 12,3 posto u istom razdoblju godine prije.

Zanimljivo je da su među ženama, u odnosu na prosjek, više zastupljene one sa najvišim obrazovanjem. Tako ih sa završenim fakultetima ima 14,4 posto, a višim školama 8 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙