FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 4,30 SATI

ZAGREB, 27. svibnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4.30 sati:
ZAGREB, 27. svibnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4.30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor će u današnjem nastavku 7. sjednice raspravljati o vladinu prijedlogu izmjena Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi i ribarstvu. Tim bi se izmjenama, ističe Vlada, trebale dodatno razdvojiti komercijalne i nekomercijalne proizvođače. Uvode se novi poticaji i ukida ograničenje od dva milijuna kuna kao najviši godišnji poticaj. Izmjene predviđaju da siromašna, najčešće staračka, poljoprivredna kućanstva, umjesto sadašnjih 7200 kuna po osobi, dobiju 12 tisuća kuna godišnje potpore. Prihvati li Hrvatski sabor predlože izmjene, od početka iduće godine proporcionalno će se za četiri posto smanjivati iznos poticaja kad prijeđu razinu od 78 tisuća kuna, a od 1. siječnja 2007. svi korisnici poticaja morat će biti u sustavu PDV-a.

ZAGREB - Hrvatska Vlada današnju redovitu sjednicu održat će u Dvercima, a prije same sjednice, u povodu Dana grada Zagreba, razgovarat će s članovima zagrebačkog Gradskog poglavarstva. Tom će se prigodom razgovarati o projektima interesantnima Gradu i Vladi, kao što su Sveučilišna bolnica, Rekreacijski centar u Lučkom i sl. Vlada će razmotriti i nekoliko zakonskih prijedloga koje Saboru planira uputiti u hitnoj proceduri. Pred ministrima će se tako naći prijedlog zakona o kamatama, koji bi uredio i pitanje zateznih kamata, te izmjene Zakona o gradnji. Tim izmjenama trebao bi se smanjiti broj dozvola potrebnih za gradnju i zajamčiti lakše dobivanje građevinske dozvole, ali i na drugačiji način urediti odgovornost projektanata objekta. Vlada će razmotriti i zakonski prijedlog o državnim službenicima kojemu je cilj skratiti rokove za napredovanje i tako državnu upravu otvoriti mladima.

ZAGREB - "Oko privatizacije Sunčanog Hvara ništa nismo odlučili, pozivam sve da se jave na natječaj, a Vlada će ocijeniti koja je ponuda najbolja", izjavio je jučer u Saboru premijer Ivo Sanader, odbacujući oporbene kritike da su dionice tog hotelskog kompleksa već u rukama fonda Quaestus. Premijer je odbacio prigovor SDP-ovca Josipa Leke da Vlada, raspisivanjem javnog natječaja, samo obmanjuje javnost jer je dionice Sunčanog Hvara već prepustila Quaestusu, što je, kaže Leko, prošli tjedan potvrdio i predstavnik tog fonda gostujući na Hrvatskom radiju. "Što netko govori mene ne zanima. Pozivam sve u Hrvatskoj da se jave na javni natječaj, a mi ćemo odlučiti tko ima najbolju ponudu", rekao je premijer Sanader. Najavio je i da će Vlada do kraja ove godine Saboru predložiti novi zakon koji će regulirati rad nedjeljom, poštujući odluku Ustavnog suda te potrebu najnužnije opskrbe građana.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader osvrnuo se na najavu predstavnika srpske manjine da će pristupiti izradi svoga grba, zastave i himne pozvavši predstavnike manjina da vode računa o timingu i činjenici da u Hrvatskoj još nisu zacijelile rane iz Domovinskog rata. "Pozivam sve koji s nama surađuju u Hrvatskom saboru i podržavaju Vladu da vode računa o činjenici da postoje rane iz Domovinskog rata, da Hrvatska traži više od 1200 nestalih", naglasio je Sanader na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici hrvatske Vlade. Istaknuo je da pripadnicima manjina treba dati prava sukladna najvećim europskim standardima, ali i poručuje da će ista prava Vlada tražiti za Hrvate u Srbiji i Crnoj Gori. Podsjetio je da Hrvatska ima Ustavni zakon o nacionalnim manjinama te dodao da Hrvatska ne smije imati komplekse prema bilo kome. "Hrvatska je pobjedila u Domovinskom ratu, željela je svoju samostalnost ostvariti mirnim putem, ali joj je rat bio nametnut", naglasio je Sanader. Izrazio je nadu da istup predstavnika srpske manjine ne vodi u velike rasprave te napomenuo da normalizacija odnosa Hrvatske i SiCG nema alternativu.

ZAGREB - Nezavisni dragovoljci hrvatski jučer su u priopćenju prosvjedovali zbog mogućnosti da "Bože pravde" postane himna srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i traže da premijer Sanader odmah zaustavi tu, kako se navodi , "sramnu provokaciju Milorada Pupovca". U priopćenju koje je potpisala predsjednica Nezavisnih dragovoljaca hrvatskih Slavica Hruškar stoji da su dragovoljci Domovinskoga rata slušali "njihovu pjesmu 'Bože pravde' kada su krenuli u krvavi pohod na hrvatski narod od 1990. na dalje". Ističe se kako dragovoljci Domovinskoga rata "teško podnose istupe onih koji su ubijali i palili", pa zato "apeliraju na premijera i hrvatsku Vladu da hitno zaustave tu sramotu". Dodaje se da Nezavisni dragovoljci hrvatski posjeduju autentičnu kazetu kojom mogu dokazati spomenute navode, a spremni su kazetu dati i na uvid hrvatskoj javnosti. Nezavisni dragovoljci hrvatski reagirali su na najavu predsjednika Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca, objavljenu u medijima, "da će Skupština koordinacije županijskih vijeća srpske nacionalne manjine tek razmotriti način odabira svečane pjesme pa će se vidjeti hoće li to biti 'Bože pravde'".

SINJ - Vodstvo udruga hrvatskih branitelja, dragovoljaca Domovinskog rata Cetinske krajine i Splitsko-dalmatinske županije na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare u Sinju u povodu najnovije optužnice protiv generala i alkarskog vojvode Mirka Norca, izjavili su kako su "spremni organizirati i prosvjedne skupove ako vlast ne bude provodila Saborsku deklaraciju o Domovinskom ratu i zaštiti digniteta heroja Domovinskog rata, među kojima je na prvom mjestu Norac". "Bezrezervno podupiremo Norca, a od hrvatske vlasti tražimo da poštuje predizborna obećanja kako se ne može suditi heroijima Domovinskog rata", rekao je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja cetinskog kraja Ante Smoljo. I sinjska organizacija Hrvatskog bloka (HB) u jučerašnjem priopćenju pozvala je narod cetinskog kraja i Vladu da ne dopuste "da tuđin sudi generalu pobjedničke vojske i alkarskom vojvodi Mirku Norcu."

ZAGREB - Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost prihvatio je jučer HSP-ov zahtjev da na jednoj od idućih sjednica raspravlja o 'curenju' informacija iz sigurnosnih službi. Na tu bi raspravu, doznaje se u Odboru, trebali bi biti pozvani ministri obrane i unutarnjih poslova te čelnici sigurnosnih službi, a tema rasprave ne bi bio samo "slučaj Ostojić", već i sve ostale afere oko curenja informacija s oznakom državne tajne. Inače, Odbor je podržao izvješće Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi o 'slučaju Ostojić', u kojem se, doznaje se u Odboru, kaže da je Protuobavještajna agencija (POA) zakonito provodila mjere tajnog prisluškivanja i praćenja bivšeg ravnatelja policije Ranka Ostojića.

ZAGREB - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti do kraja srpnja trebalo bi izraditi međudržavni sporazum s BiH koji bi regulirao prava branitelja HVO-a i članova njihovih obitelji, izvijestila je jučer potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. "Očekujemo da će sporazum do kraja srpnja biti gotov, kako bi do kraja godine mogao biti potpisan", kazala je Kosor.

ZAGREB - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata (UBIUDR) "Podravke" u suradnji s Udrugom branitelja Domovinskog rata "INA-Naftaplina" počela je jučer četvrtu karavanu "Da se ne zaboravi - 2500 kilometara kroz Hrvatsku", tijekom koje će posjetiti brojne hrvatske gradove i mjesta vezana uz Domovinski rat, te zapaliti svijeće i položiti vijence za sve poginule, nestale i umrle branitelje. U karavani sudjeluje 40-ak branitelja s 10-tak osobnih automobila. Cilj im je do 30. svibnja posjetiti što više hrvatskih gradova i podsjetiti na stvaranje hrvatske države i žrtve koje su poginule u obrani domovine. U počast poginulim braniteljima ta udruga također organizira od 22. do 30. svibnja veslačku regatu Dravom i Dunavom na relaciji Botovo - Osijek - Vukovar, a na cilju, u Vukovaru, kod ušća Vuke u Dunav, sudionici će se susresti sa članovima karavane "Da se ne zaboravi - 2500 kilometara kroz Hrvatsku".

ZAGREB - Hrvatska udruga stradalih zaposlenika iz Domovinskog rata zatražila je jučer od Vlade da prizna stradalnički status svim zaposlenicima koji su stradali u Domovinskom ratu u neprijateljskim napadima na hrvatska poduzeća uz bojišnicu. Predsjednica Udruge Ivanka Sabljak izvijestila je da je izaslanstvo te udruge na jučerašnjem sastanku s Mirnom Ivančić, savjetnicom ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, iznijelo zahtjev za priznanje stradalničkog statusa. Članovi Udruge stradali su radnici hrvatskih poduzeća koja su radila uz bojišnicu - Ine, HP-a, HT-a, HŽ-a, Janafa, HEP-a, "Đure Đakovića", Vodoprivrede, sisačke Željezare, "Belišća" itd. - a od 1991. nemaju nikakav status. Naime, poginuli ili teško ranjeni radnici tih poduzeća nemaju prava kao stradalnici Domovinskog rata kao ni njihovi kolege koji su stradali ili ozlijeđeni na radu. Stoga od države zahtijevaju da im prizna prava koja su stekli sudjelovanjem u Domovinskom ratu.

ZAGREB - U povodu Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, u četvrtak, 27. svibnja, od 10 do 13 sati, te u petak, 28. svibnja od 17 do 19 sati, na zagrebačkom ŠRC-u "Jarun" izvodit će se vježbe preleta MIG-ova. Služba za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva obrane obavještava građane grada Zagreba da će zrakoplovi Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva u to vrijeme letjeti iznad zapadnog dijela grada.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković donio je Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja korova ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L) u svrhu njezina suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja na području Republike Hrvatske, priopćeno je jučer iz Ministarstva. Naredba je stupila na snagu 24. svibnja 2004. objavom u Narodnim novinama. Mjere su dužni provoditi vlasnici, posjednici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, šuma, lovišta, ovlaštenici upravljanja vodotokovima i kanalima te površinama uz njih, ovlaštenici upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenici upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama. Oni su obvezni tijekom vegetacijske sezone tekuće godine, u više navrata sa svojih površina redovito uklanjati i suzbijati ambroziju agrotehničkim, mehaničkim i kemijskim mjerama. Također će pratiti i početak i kontinuitet nicanja ambrozije tijekom vegetacijske sezone i donijeti procjenu stupnja zakorovljenosti značajnih ratarskih i povrtlarskih kultura, urbanih i ostalih površina.

ZAGREB - Nagrada "Vladimir Nazor" za 2003., za životno djelo, za književnost pripala je Viktoru Žmegaču, za glazbu Tonku Niniću, za likovne i primijenjene umjetnosti Nives Kavurić-Kurtović, za filmsku umjetnost Iliji Iveziću, za kazališnu umjetnost Iki Škomrlj, a za arhitekturu i urbanizam Andriji Mutnjakoviću. Odluku o nagradama na osnovi prijedloga povjerenstava jednoglasno je donio Odbor "Nagrade Vladimira Nazora". Godišnje nagrade "Vladimira Nazora" dobili su za književnost Renato Baretić za roman "Osmi povjerenik", za glazbu Silvije Foretić za skladbu "Ordinarium missae", za likovne i primijenjene umjetnosti Igor Rončević za izložbu u Domu HDLU-a (rujan/listopad), za filmsku umjetnost Zrinko Ogresta za film "Tu", za kazališnu umjetnost Zvonimir Zoričić za ulogu Filippa u "Trilogiji o ljetovanju" te za arhitekturu i urbanizam Iva Letilović i Morana Vlahović za višestambenu zgradu POS-a u Krapinskim Toplicama.

ZAGREB - Međugranična manifestacija "Terra Una", kojoj je cilj predstaviti važnost očuvanja rijeke Une te područja uz tu rijeku kao bitna čimbenika u domaćoj i međunarodnoj turističkoj ponudi, održat će se od 28. do 30. svibnja u Eko selu "Una" u Donjem Dobretinu kod Dvora. U sklopu trodnevne manifestacije, u koju su uključeni gradovi i općine unskog porječja, gospodarstvenici i nevladine ekološke udruge iz Hrvatske i BiH, bit će predstavljeni projekti za zaštitu rijeke Une te turistička, kulturna i gospodarska ponuda tog područja. Bit će izvedeni i raznovrsni programi iz područja ekologije, športa i turizma, kao što su "rafting", brdske utrke i padobranski skokovi te odlazak do starog grada Gvozdanskog - prve kovnice novca u tom kraju i na Eko sajam. Za sudionike je organiziran i "rafting" kroz najljepši dio kanjona rijeke Une, koji je nepristupačan za šetače. Ono što predstavlja rijeka Una u svjetskim razmjerima teško je opisati u nekoliko riječi. Od davnina se nastoji područje kojim teče Una proglasiti nacionalnim parkom i uvrstiti u svjetsku baštinu. Svojim izvorom u Hrvatskoj, tokom kroz BiH, ponovnim utokom u Hrvatsku i ušćem u Savu unsko porječje obiluje prekrasnim krajolicima s narodima koji se Uni vesele od doba Rimljana, i koji su je zbog njezine ljepote nazvali jedna jedina - Una. Takva se zadržala do danas pa zašto je i mi ne bismo očuvali za naraštaje iza nas, ističu organizatori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙