FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak - Kaznena prijava protiv 26 krijumčara automobila

SISAK, 27. svibnja 2004. (Hina) - Policijska uprava sisačko-moslavačkapodnijela je kaznenu prijavu protiv 26 osoba, među kojima i tridjelatnika MUP-a, zbog osnovane sumnje da su od polovice 2001. doožujka ove godine nelegalno uvezle 39 osobnih automobila i trimotocikla, uglavnom više i visoke klase, izbjegavajući carinski nadzoru prelasku državne granice i plaćanje uvoznih pristojba, carine,trošarine i PDV-a, te su
SISAK, 27. svibnja 2004. (Hina) - Policijska uprava sisačko-moslavačka podnijela je kaznenu prijavu protiv 26 osoba, među kojima i tri djelatnika MUP-a, zbog osnovane sumnje da su od polovice 2001. do ožujka ove godine nelegalno uvezle 39 osobnih automobila i tri motocikla, uglavnom više i visoke klase, izbjegavajući carinski nadzor u prelasku državne granice i plaćanje uvoznih pristojba, carine, trošarine i PDV-a, te su time oštetili državni proračun za oko milijun kuna

Kako je priopćio načelnik Ureda načelnika Policijske uprave u Sisku Petar Mašić, osumnjičene policija osnovano tereti da su počinili 360 kažnjivih djela izbjegavanja carinskog nadzora, krivotvorenja isprava i ovjeravanja neistinitog sadržaja. Osumnjičeni su s područja Kutine, Novske, Lipovljana, Popovače, Petrinje, Velike Gorice Jastrebarskog, Zagreba i Dugog Sela i jedan je za sada nepoznati počinitelj. Među njima su i tri djelatnika MUP-a protiv kojih se, po Mašićevim riječima, uz podnesene kaznene prijave, poduzimaju i odgovarajuće mjere disciplinske odgovornosti.

Za organiziranje skupine od 26 osumnjičenih, od kojih su 25-orica hrvatski državljani, dok jedan osumnjičeni ima dvojno, hrvatsko i bosansko-hercegovačko državljanstvo, Policijska uprava sisačko-moslavačka sumnjiči 41-godišnjeg hrvatskog državljanina s područja Velike Gorice. Njega policija sumnjiči da je u namjeri sjecanja protupravne imovinske koristi na području Zagreba, Kutine i Novske organizirao više osoba koje su se bavile registracijom, posredovanjem i preprodajom nelegalno uvezenih automobila i motocikala.

Opsežnim policijskim izvidima i kriminalističkom obradom utvrđena je osnovana sumnja da je organizator skupine, uz pomoć drugih prijavljenih osoba dvojnog državljanstva s BiH putovnicama, automobile i motocikle, kupljene u Njemačkoj, prevozio preko državne granice izbjegavajući graničnu kontrolu i uvoznu proceduru. Tereti ga se da je na graničnom prijelazu predočavao BiH putovnice suučesnika i prijavljivao provoz vozila i motocikala kroz Republiku Hrvatsku, s obrazloženjem da su vozila i motocikli namijenjeni tržištu BiH, za što je pomagačima isplaćivao određenu naknadu. Na taj način u Hrvatsku je uvezeno 21 vozilo marke "volkswagen" - golf" i "passat", šest "audija", četiri BMW-a, tri "mercedesa", dva "opela", jedan "chrysler voyager", te tri motocikla marke "kawasaki".

Nelegalno uvezena vozila, umjesto u BiH, zadržavana su na adresi prvoosumnjičenoga na prostoru Velike Gorice, a nakon postupka homologacije i pribavljanja Potvrde o sukladnosti, za njih je izrađivana krivotvorena dokumentacija i krivotvorena ovjera Carinarnice, na temelju čega su vozila uredno registrirana na različite vlasnike i preprodavana, a počinitelji su neka vozila registrirali na svoje ime i zadržali u svom posjedu.

Policija je do sada pronašla i privremeno oduzela 37 nelegalno uvezenih i registriranih vozila, dok se za pet vozila, koja su preprodana za sada nepoznatim vlasnicima, još traga. Za sva vozila, registrirana na temelju nevjerodostojne i krivotvorene dokumentacije, provest će se postupak poništenja registracije i oduzimanja registracijskih pločica, izvijestio je Mašić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙