FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VLADA: SABORU UPUĆEN PRIJEDLOG ZAKONA O KAMATAMA

ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Zatezne kamate obračunavat će sejednostavnim kamatnim računima i zatezne se kamate neće pripisivatiglavnici, prijedlog je s kojim Vlada ide pred Hrvatski sabor.
ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Zatezne kamate obračunavat će se jednostavnim kamatnim računima i zatezne se kamate neće pripisivati glavnici, prijedlog je s kojim Vlada ide pred Hrvatski sabor.

Vlada je danas u hitnu proceduru Saboru poslala zakonski prijedlog o kamatama kojim otklanja svaku mogućnost različitog tumačenja u obračunu zateznih kamata.

Visinu stope zatezne kamate propisivala bi Vlada, a na preporuku posebnog stručnog tijela - Odbora za utvrđivanje kamatnih stopa.

U Odboru bi bili predstavnici Ministarstva financija, središnje banke, financijskih institucija i potrošača, a možda i znanosti.

To tijelo Vladi bi predlagalo i najvišu stopu ugovorne kamate koje obračunava i naplaćuje vjerovnik za novčane obveze.

Vlada, naime, upozorava da su neki vjerovnici ugovarali kamatne stope i po jedan posto dnevno, te da ne postoji sudska praksa u presudama za tzv. lihvarske kamate.

Visinu zatezne kamate, ugovorne kamate, te kamate na više plaćene javne prihode, Vlada bi odredila u roku mjesec dana od dana stupanja zakona na snagu.

Ministri Ivan Šuker i Vesna Škare Ožbolt tvrde da je za donošenje predloženog zakona trebalo političke hrabrosti, odnosno da je trebalo imati "političku petlju" za uređenje tog područja.

Mnogi su bili svjesni problema s kamatama, ali nisu imali hrabrosti to riješiti, a obračun kamata na način da se kamata pripisivala glavnici doveo je do niza ljudskih i poslovnih tragedija, kazao je ministar financija Šuker.

Ministrica pravosuđa Škare Ožbolt izvijestila je pak da je u postupku trenutno oko 123 tisuće ovršnih predmeta.

(Hina) xum/xbn yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙