FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: UMJETNICI I NOVINARI TAKOĐER SNOSE ODGOVORNOST ZA RATNE ZLOČINE NA PODRUČJU BIVŠE YU

ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska je nekako živnula uantifašističkom smislu i mislim da je to jednostavno otklon od desne,gotovo fašistoidne politike prethodnog predsjednika Tuđmana, naglašavau razgovoru za Radio slobodnu Europu režiser Lordan Zafranović.
ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska je nekako živnula u antifašističkom smislu i mislim da je to jednostavno otklon od desne, gotovo fašistoidne politike prethodnog predsjednika Tuđmana, naglašava u razgovoru za Radio slobodnu Europu režiser Lordan Zafranović.

Politika aktualnog predsjednika Stipe Mesića "napravila je jedan dosta veliki preokret na tom području i mislim da je sreća što ga Hrvatska ima", drži Zafranović, dodajući da i prvi potezi premijera Ive Sanadera poput posjeta Spomen-području Jasenovac u ožujku ove godine "pobuđuju neku nadu".

"Međutim, ja i dalje mislim da bi trebalo s tih riječi prijeći na određena djela, ne samo u onom smislu povratka i u smislu stvaranja mostova, nego i u retro smislu, u smislu vraćanja na određena djela koja su, ne samo upozoravala, nego su vrlo čitko govorila da Hrvatska nije samo to, da u Hrvatskoj postoji i netko tko je bio bok uz bok u tom civilizacijskom toku, kao što je bila cijela Europa 1945. godine", ističe Zafranović.

Izrazivši uvjerenje da će Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovina biti privedeni ICTY-ju, on podsjeća na slučaj Andrije Artukovića, "potpisnika rasnih zakona koja se otvorilo neizmjerno polje zločina kod nas". Artuković je uhvaćen 50 godina nakon Drugog svjetskog rata i umro je u zatvoru, podsjeća režiser, napominjući da je "ta ruka pravde moguća do konca života".

Pritom Zafranović upozorava da je i umjetnost "u jednom trenutku, gotovo u svim centrima bivše Jugoslavije, postala propagandni, ubilački stroj, u rasponu od filma do televizije", prenosi RFE.

"Mislim da su i među ravnateljima televizijskih postaja kod nas, urednicima televizijskih postaja kod nas i nekim novinarima - kad kažem 'kod nas', mislim na Beograd, Zagreb i Sarajevo - pravi ratni zločinci, koji su stvorili podlogu za masovna ubijanja, za surova ubijanja, za nešto što je do tad bilo neshvatljivo", naglašava režiser.

Ne treba zaboraviti njihovu odgovornost za zbivanja na području bivše Jugoslavije, upozorava Zafranović, napominjući da treba utvrditi "tko je stvarao podloge za tako masovna ubijanja. Danas se oni 'prave Englezi', prebacuju se iz jedne redakcije u drugu, kao da se ništa nije dogodilo. Ja im poručujem da postoje svjedoci koji će o tome prije ili kasnije progovoriti. Ja, naravno, preko filma", ističe Zafranović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙