FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada će večeras ili sutra u Sabor uputiti prijedlog odgode primjene snižene stope PDV-a (šira)

ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) -

Vlada će večeras ili sutra Saboru uputiti prijedlog da odgodi primjenu snižene stope PDV-a koja se trebala početi primjenjivati od početka iduće godine, zaključila je Vlada popodne na izvanrednoj sjednici.

Bio bih zadnji koji bi zagovarao tu odgodu, ali prilike su takve da moramo ići s takvom mjerom, rekao je premijer Ivo Sanader očekujući razumijevanje javnosti.

Teško stanje u državnim financijama, znatno viši proračunski deficit u 2003. nego što je govorila bivša vlast te niz neevidentiranih obveza iz prošle godine koje se moraju platiti u ovoj, bile su i povod izvanrednoj sjednici Vlade.

Prema sadašnjim procjenama Vlade i MMF-a, lanjski je deficit 5,9 posto BDP-a, ali najcrnje procjene govore da bi mogao biti i 6,7 posto BDP-a, rekao je Sanader.

Ističe kako je Vlada odlučna završiti pregovore s MMF-om i potpisati novi stand-by aranžman. Vlada želi novi stand-by kako bi pokazala sposobnost i odlučnost da se uhvati u koštac s problemima, istaknuo je premijer.

Sanader kaže da je zadnji stand-by, koji je potpisala bivša Vlada, propao, da bivša Vlada nije ispunila što je bilo dogovoreno. Podsjetio je pritom da je bivša Vlada 16. prosinca prošle godine u pismu MMF-u uvjeravala da će proračunski deficit biti 4,5 posto.

No, Sanader je bivšeg premijera Račana donekle uzeo u zaštitu, jer, kaže, možda nije sve ni znao. Resorni su pak ministri iznijeli niz kritika na račun bivše Vlade i svojih kolega. Pa su tako u raspravi spominjani izrazi "dugoprstići", "masakr u proračunu 2003.", "bezobrazluk", "potpuna indolencija", "neracionalno ponašanje suprotno ponašanju dobrog gospodara".

Potpredsjednica Jadranka Kosor navela je da ima i ugovora s kraja prošle i početka ove godine koji nose potpis bivšeg ministra branitelja Ivice Pančića, dakle nakon što mu je istekao ministarski mandat.

Ako je bilo tko potpisao ugovor poslije 23. prosinca (kada je potvrđena nova vlada), to treba proslijediti Državnom odvjetništvu, poručio je premijer. Ističe da financijsko stanje države ne može biti stvar političkog voluntarizma i stranačkih nagodbi, kako je to prakticirala prošla Vlada.

Resorni su ministri iznijeli i niz primjera računa koje tek sada otkrivaju, a koje je napravila prošla Vlada.

U protekla tri mjeseca pojavilo se niz novih obveza koje nisu bile evidentirane, a obveze učinjene prošle godine koje će se morati platiti iz ovogodišnjeg proračuna iznose 3,5 milijardi kuna, rekao je ministar financija Ivan Šuker.

Posebno je upozorio na HAC i HŽ navodeći 241 milijun kuna utrošenih kredita za HŽ koji nisu nigdje evidentirani, 600 milijuna kuna izdanih jamstava i 900 milijuna kuna kratkoročnih kredita HŽ-a za plaće i ostale troškove. Kod HAC-a izvršeno je, neplaćeno, a morat će se platiti ove godine, 867 milijuna kuna, rekao je Šuker.

Potpredsjednik Andrija Hebrang kaže da su u zdravstvu prekoračene praktično sve stavke, a kao šokantan primjer navodi ugovor za informatizaciju, potpisan dva dana prije stupanja na dužnost nove Vlade, s iznosom 70 milijuna kuna.

Jedan od vladinih zaključaka odnosi se upravo na zdravstvo i traženje izvješća o stanju u zdravstvu, a za jednu od idućih sjednica Vladi treba dostaviti i izvješće o radu javnih poduzeća.

Ministri moraju naći načina i za rezanje materijalnih troškova u svojim resorima, a vladin je zaključak da što prije treba uvesti i državnu riznicu.

Pred Vladu uskoro treba doći i zakon koji bi omogućio oštro kažnjavanje rada na crno zbog kojega država, kako je rečeno, godišnje izgubi oko 7,5 milijardi kuna.

Za takve prekršaje treba odmah na licu mjesta platiti visoke globe, a ako počinitelj to nije u stanju, treba zatvoriti tvrtku dok se kazna ne plati, predložio je Hebrang.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙