FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaja

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks danas je izrazio nadu da će Hrvatska sredinom lipnja dobiti status kandidata za punopravno članstvo u EU i da će do kraja ove godine početi pregovori o pristupanju EU. "Nadam se da ćemo još pod irskim predsjedanjem EU dobiti status kandidata i početi pregovore", izjavio je Šeks u emisji Hrvatskog radija "S Markova trga". Ponovio je da na idućoj saborskoj sjednici, koja počinje prekosutra, vjerojatno neće biti rasprave o neprihvatljivim kvalifikacijama iz haških optužnica, zbog nesuglasja parlamentarnih klubova oko zaključaka, ali i opasnosti da bi zaključci mogli ugroziti napore Hrvatske za pristup EU.

ZAGREB - Predsjednici 14 županijskih vijeća srpske nacionalne manjine potpisali su danas Sporazum o osnivanju koordinacijskog tijela srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Koordinacija najbolje oživotvoruje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, rečeno je danas u prigodi potpisivanja sporazuma u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu. Predsjednik Savjeta nacionalnih manjina u Hrvatskoj Aleksandar Tolnauer ocijenio je da se time stvaraju uvjeti za rješavanje pitanja od povratka izbjeglica i njihovih statusnih pitanja, što je najveći problem srpske manjine, do bržeg artikuliranja važnih pitanja za srpsku manjinu u Hrvatskoj.

DUBROVNIK - Ekspertna skupina NATO-a za promet i transport održala je prvi put u Hrvatskoj sjednicu, koja joj je ujedno jubilarna 50. sjednica, a na kojoj se danas u Dubrovniku okupilo 40-ak sudionika. Kako je istaknuo pomoćnik ministra obrane Mate Raboteg sjednica ekspertne skupine NATO-a za promet i transport stručna je podloga za buduće međudržavne sporazume u kojima bi Hrvatska mogla postići povoljnije dogovore sa zemljama članicama NATO saveza, koje za prijevoz koriste cestovni i željeznički promet u Hrvatskoj. Predsjedavajući NATO-ove ekspertne skupine za promet i prijevoz Thilo Forenkhamm rekao je da je najveći problem pitanje standardizacije u NATO-u, a koji se ne tiče samo zemalja članica, nego i zemalja Pakta o stabilnosti.

ZAGREB - U Ministarstvu kulture danas je održana konstituirajuća sjednica Vijeća za elektroničke medije, na kojoj je za predsjednika izabran Denis Peričić. Sedmero članova Vijeće za elektroničke medije, koje će preuzeti ulogu dodijele radijskih i televizijskih koncesija od dosadašnjeg Vijeća za radio i televiziju, Hrvatski sabor imenovao je 4. svibnja. Uz dodijeljivanje koncesija, Vijeće za elektroničke medije ima ovlast i oduzimanja koncesija u slučaju kršenja zakona, nadzora nad provedbom odredbi o programskim načelima.

VINKOVCI - Ocjenjivački sud 11. festivala glumca proglasio je najbolja umjetnička ostvarenja na ovogodišnjem Festivalu. U kategoriji glumica najbolje su Jagoda Kralj-Novak za ulogu Alle u predstavi "Kokoš" Nikolaja Vladimiroviča Koljade u izvedbi varaždinskog HNK i Elizabeta Kukić za ulogu Milice Šafranek u predstavi "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića Satiričkog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba. U kategoriji glumca najbolji su Zoran Pokupac iz Dubrovnika u ulozi klauna u vlastitu autorskom projektu "Scaramouche pl. Jones" i Rakan Rushaidat za ulogu Mire u predstavi "Komšiluk naglavačke" Nine Nuić u izvedbi riječkog HNK "Ivana pl. Zajca".

ZAGREB - Animirani film "Metahead", Branka Farca, bit će prikazan u sklopu International parallel programa 12. međunarodnoga animacijskog festivala u Brazilu - Anima mundi 2004., koji se održava od 9. do 18. srpnja u Rio de Janeiru i od 21. do 25. srpnja u Sao Paulu, izvijestio je Zagreb film. Branko Farac (Blato na Korčuli, 1962.) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Animirani film "Metahead" prvi mu je film.

ŠIBENIK - Državno odvjetništvo u Šibeniku predložilo je danas sucu Branku Iviću da pokrene istragu protiv Miljenka Žaje-Krojfa, Siniše Šoše i Tonča Botice zbog kaznenog djela iznude te da im se odredi pritvor, potvrdio je danas Branko Ivić. Oni su prije dva dana privedeni u Istražni centar Županijskog suda u Šibeniku zbog osnovane sumnje da su u Rogoznici prijetnjama smrću pokušali iznuditi naplatu duga od 180 tisuća dolara od Nenada Skejića. Pritvor od 48 sati istječe im u 22 sata i sudac Ivić do tada će odlučiti hoće li prihvatiti prijedlog Državnog odvjetništva ili će ih pustiti na slobodu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙