FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: GODIŠNJI SKUP NACIONALNE FEDERACIJE AMERIČKIH HRVATA

ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - U Washingtonu je održano 11.godišnje zasjedanje predstavnika Nacionalne federacije Amerikanacahrvatskog podrijetla, krovne udruge američkih Hrvata koja je osnovana1993. godine kako bi promicala teritorijalni integritet RepublikeHrvatske i Bosne i Hercegovine, zaustavljanje agresije i oslobađanjeokupiranih područja, izvješćuje postaja Glas Amerike.
ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - U Washingtonu je održano 11. godišnje zasjedanje predstavnika Nacionalne federacije Amerikanaca hrvatskog podrijetla, krovne udruge američkih Hrvata koja je osnovana 1993. godine kako bi promicala teritorijalni integritet Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zaustavljanje agresije i oslobađanje okupiranih područja, izvješćuje postaja Glas Amerike.

Uz praćenje širih političkih prilika u regiji američki Hrvati danas lobiraju za što skorije učlanjenje Hrvatske u NATO savez, zalažu se za produbljivanje hrvatsko-američke poslovne suradnje, no brinu ih neka pitanja iz domene haaškog suda za ratne zločine, navodi postaja

O tim su pitanjima, kaže predsjednik udruge Kraljić za postaju, razgovarali i s dužnosnicima američkog tajništva. Postaja prenosi da se udruga protivi izjednačavanju razine krivnje Ante Gotovine s bivšim čelnicima bosanskih Srba Radovanom Karadžićem i generalom Ratkom Mladićem, a predsjednik Kraljic tvrdi su im neki ljudi iz administracije poručili da se Gotovina mora predati sudu "jer je to za njih važno proceduralno pitanje", a "nakon toga američku administraciju neće zanimati što će se dalje događati s optužnicom protiv Gotovine".

"Pitanje ulaska Hrvatske u NATO savez dovodi se, na žalost, u vezu sa slučajem generala Gotovine, a naša je pozicija jasna. Hoće li se Ante Gotovina predati ili ne, njegov je osobni izbor. A ne dopustiti Hrvatskoj da se integrira u međunarodnu zajednicu zato što je jedna osoba bjegunac je suluda politika," ocjenjuje predsjednik Nacionalne federacije Amerikanaca hrvatskog porijekla, NFCA John Kraljic, prenosi Glas Amerike.

Na skupu u Washingtonu američki Hrvati su postavili i pitanje zašto je hrvatska Vlada odustala od upućivanja hrvatskih vojnika u Irak premda je HDZ tijekom izborne kampanje najavljivao takvu mogućnost. Veleposlanik Hrvatske u Washingtonu Ivan Grdešić rekao je da su u Zagrebu vjerojatno uvidjeli da Hrvatska ne može značajnije pomoći u Iraku, te da se predsjednik Mesić od samog početka suprotstavio toj ideji, prenosi postaja.

Hrvatska može pomoći koaliciji na druge načine, prenosi postaja Grdešićeve riječi: "Formirala su se dva prijedloga. Jedan je humanitarnog tipa, a to je preuzimanje dijela liječenja iračke djece u hrvatskim bolnicama ili na neki sličan način. Drugi je naše stručno znanje u forenzičkim analizama. Sa stabilizacijom sigurnosnog stanja u Iraku postoje i druge mogućnosti sudjelovanja: kroz građevinsku operativu, deminiranje i neke druge poslove koji nisu isključivo vojnog tipa".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙