FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

hidrometeorološki zavod: obranu od tuče ne treba financirati iz proračuna

ZAGREB, 19. svibnja 2004. (Hina) - Državni hidrometeorološki zavod(DHMZ) smatra da se sustav obrane od tuče u Hrvatskoj ne bi trebaoprovoditi i financirati iz državnog proračuna, jer analize Svjetskemeteorološke organizacije i drugih međunarodnih institucija ukazujuna neopravdanost, pa čak i štetnost sustava obrane od tuče.
ZAGREB, 19. svibnja 2004. (Hina) - Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) smatra da se sustav obrane od tuče u Hrvatskoj ne bi trebao provoditi i financirati iz državnog proračuna, jer analize Svjetske meteorološke organizacije i drugih međunarodnih institucija ukazuju na neopravdanost, pa čak i štetnost sustava obrane od tuče.

Ravnatelj DHMZ-a Branko Gelo rekao je na današnjoj konferenciji za novinare kako se nada da će Vlada do idućeg proračuna taj problem riješiti, a dotad će se obrana od tuče provoditi prizemnim generatorima, jer su rakete neispravne.

Iz državnog proračuna za obranu od tuče godišnje se izdvaja između 30 i 40 milijuna kuna. I ove godine se provodi operativna obrana od tuče "iako nam svijet kaže 'nemojte bacati državni novac'", rekao je Gelo.

DHMZ je općenito protiv svake obrane od tuče, bez obzira provodila se generatorima, raketama ili avionima, jer se time utječe na kompleksni prirodni sustav, atmosfera reagira kaotično pa se s malim intervencijama mogu dobiti negativni efekti.

Procesi u atmosferi, osobito nastanak oborina, spadaju među najkompleksnije u prirodi, a čovjek još ne može gospodariti procesima u atmosferi, posebice stvaranjem oborina.

U Europskoj uniji obrana od tuče ne postoji na državnoj razini niti u okviru bilo koje nacionalne meteorološke službe, već samo na pojedinim područjima i njezino se financiranje osigurava isključivo iz lokalnih, privatnih i drugih izvora.

Obrana od tuče provodi se još samo samo u Srbiji i Makedoniji, no i tamo je započeo proces ukidanja, ustvrdio je Gelo.

Visoki dužnosnici međunarodnih meteoroloških službi preporučuju Hrvatskoj da ne financira obranu od tuče državnim sredstvima, već da potraži druga rješenja - pokrivanje uroda mrežom ili osiguranje od štete.

Ako se ukine sustav obrane od tuče, u kojem je zaposleno 85 radnika, Gelo je rekao da će nastojati te ljude rasporediti na nova radna mjesta, kao što su poslovi motrenja na meteorološkim postajama.

Ravnatelj DHMZ-a također je ustvrdio da je "Đuro Đaković" isporučio oko 3.300 neispravnih raketa koje stoje na skladištu. Prema ugovoru, "Đuro Đaković" trebao je nadoknaditi neispravne rakete ili vratiti 8,8 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙