FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

akcija za kupnju uređaja za liječenje djece s malignim tumorima

ZAGREB, 19. svibnja 2004. (Hina) - Udruga Hrabro srce provodit će dokraja lipnja humanitarnu akciju "Hitna služba - za djecu s malignimtumorima" s ciljem prikupljanja novca za uređaj za liječenje djeceoboljele od malignih tumora.
ZAGREB, 19. svibnja 2004. (Hina) - Udruga Hrabro srce provodit će do kraja lipnja humanitarnu akciju "Hitna služba - za djecu s malignim tumorima" s ciljem prikupljanja novca za uređaj za liječenje djece oboljele od malignih tumora.

Građani mogu pomoći pozivom na broj 060 610 060, a dosad su se u akciju, koja se provodi pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike, uključili Oliver Dragojević i ostali estradni umjetnici te tvrtke Ina i PBZ, rekla je na konferenciji za novinare voditeljica projekta Višnja Vranešić.

Uređaj i oprema, u vrijednosti milijun kuna, potrebni su za transplantaciju krvotvornih matičnih stanica, a bit će darovani Odjelu za onkologiju Klinike za dječje bolesti.

Transplantacijom koštane srži oboljeli imaju puno veće izglede za izlječenje jer citostatska terapija oštećuje koštanu srž, što onemogućuje stvaranje novih krvnih stanica i uzrokuje jaku anemiju te, na kraju, smrt.

"Klinici je već neko vrijeme hitno potreban taj uređaj", rekla je voditeljica Onkološkog odjela Jasminka Stepan.

Dodala je da taj uređaj u Hrvatskoj ima samo KBC Zagreb, gdje se koštana srž transplantira svim dobnim uzrastima.

U odjelu za onkologiju liječi se više od 70 posto oboljele djece u Hrvatskoj, a velik broj ih dolazi iz Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući napretku danas se postiže trajno izlječenje u 70 posto bolesnika, odnosno od troje oboljelih izliječi se dvoje, dok je ranije izliječenih bilo tek između 10 i 15 posto.

Maligni tumori ili zloćudne neoplazme drugi su uzrok smrtnosti djece, nakon nezgoda i nesreća, izuzevši prvu godinu života.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙