FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri obrane iz JI Europe u Washingtonu o suradnji

WASHINGTON, 6. prosinca 2005. (Hina) - Ministri obrane zemalja JIEurope, među kojima je i Hrvatska, razgovaraju u utorak u Washingtonuo međusobnoj obrambenoj suradnji i jačanju sigurnosti u regiji isvijetu.
WASHINGTON, 6. prosinca 2005. (Hina) - Ministri obrane zemalja JI Europe, među kojima je i Hrvatska, razgovaraju u utorak u Washingtonu o međusobnoj obrambenoj suradnji i jačanju sigurnosti u regiji i svijetu.

Na 10. konferenciji u sklopu procesa suradnje ministarstava obrane država JI Europe (SEDM) razgovara se o regionalnoj obrambenoj i vojnoj suradnji, borbi protiv širenja oružja masovnog uništavanja, raspoređivanju brigada JI Europe u Afganistanu te osiguravanju sigurnosti na Kosovu tijekom pregovora o njegovu buduću statusu.

Domaćin susreta, američki ministar obrane Donald Rumsfeld, rekao je na početku skupa kako je taj SEDM od osnivanja 1996. gotovo udvostručio svoje članstvo sve više jačajući ulogu zemalja regije u osiguravanju mira i stabilnosti u JI Europi, ali i u svijetu, posebice u borbi protiv terorizma.

Na konferenciji sudjeluje i hrvatski ministar obrane Berislav Rončević.

SEDM-u je na skupu formalno pristupila i Ukrajina čime se njegovo članstvo povećalo na 11 zemalja i čine ga Albanija, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Italija, Makedonija, Rumunjska, SAD, Slovenija, Turska i Ukrajina.

Na skupu sudjeluju i Moldavija kao promatrač, te Srbija i Crna Gora i BiH kao gosti.

Proces SEDM začet je 1996. s glavnim ciljem da olakša uključenje zemalja JI Europe u euroatlantske integracije, posebice NATO.

Zadaće inicijative su pospješivanje regionalne obrambene suradnje u promicanju mira i stabilnosti u JI Europe te potpora programima Partnerstva za mir NATO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙