FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada u 2005. - početak pregovora s EU, povrat duga umirovljenicima

ZAGREB, 28. prosinca 2005. (Hina) - Otvaranje pristupnih pregovora sEU, uhićenje generala Ante Gotovine, osiguranje svih preduvjeta zapovrat duga umirovljenicima, te otvaranje cijele autocesteZagreb-Split, događaji su koji su obilježili rad Vlade u ovoj godini.
ZAGREB, 28. prosinca 2005. (Hina) - Otvaranje pristupnih pregovora s EU, uhićenje generala Ante Gotovine, osiguranje svih preduvjeta za povrat duga umirovljenicima, te otvaranje cijele autoceste Zagreb-Split, događaji su koji su obilježili rad Vlade u ovoj godini.

Odluku o otvaranju pregovora s Hrvatskom, koju je Vijeće ministara EU donijelo 3. listopada, premijer Ivo Sanader označio je kao kraj prvog težeg poglavlja učvršćivanja međunarodnog položaja Hrvatske.

Šest i pol mjeseci prije toga, sredinom ožujka, ministri vanjskih poslova odgodili su početak pregovora s Hrvatskom, ne odredivši novi datum.

I na jednu i na drugu odluku utjecala je ocjena glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte da Hrvatska surađuje, odnosno ne surađuje s Haagom.

Iza svega je pak stajao slučaj generala Gotovine koji je bio u bijegu od ljeta 2001., a za kojeg je del Ponte tvrdila da se skriva u dosegu hrvatskih vlasti.

Kako bi razriješila i to, posljednje otvoreno pitanje u odnosima s Haaškim sudom Vlada je krajem travnja izišla i s akcijskim planom koji je za cilj imao potvrditi njenu odlučnost da potpuno surađuje s Haagom.

General je uhićen početkom prosinca na Kanarskim otocima, što je u Hrvatskoj potaknulo prosvjede, a jedan od njih završio je i razbijanjem nekoliko prozora na Banskim dvorima.

Veliku pozornost Vlada je u ovoj godini posvetila i infrastrukturi.

Ljetos je tako u cijeloj dužini otvorena autocesta Zagreb-Split, nastavljeni su radovi prema Pločama, a započeo je i projekt izgradnje mosta Pelješac.

Vlada je nastavila reforme pravosuđa i zdravstva, a kako bi pomogla poduzetnicima i skratila im vrijeme za dobivanje različitih dozvola pokrenula je projekt Hitro.hr koji je do sada otvoren u osam gradova.

Osigurala je i sve preduvjete da se umirovljenicima vrati dug, a u Fond branitelja prenijela je po sedam posto dionica HT-a i Ine.

Godina, u kojoj je Vlada održala 70-ak sjednica, donijela je i nekoliko kadrovskih promjena - iz nje su otišli Andrija Hebrang, Miomir Žužul i Marijan Mlinarić, a novi su članovima postali Damir Polančec, Neven Ljubičić i Ivica Kirin.

Žužulov odlazak rezultirao je i spajanjem ministarstava vanjskih poslova i europskih integracija, a ministrica je Kolinda Grabar Kitarović.

Vladini potezi u velikoj su se mjeri reflektirali na rad Hrvatskoga sabora koji je ove godine donio 132 zakona, od čega 30-ak iz paketa usklađivanja s europskim zakonodavstvom, te 127 odluka.

Slijedeći Vladina nastojanja za približavanjem EU Sabor je početkom godine osnovao Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU, donio rezoluciju o strateškim odrednicama u procesu pregovaranja, itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙