FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH od 1. siječnja 2006. godine uvodi PDV od 17 posto

SARAJEVO27. prosinca(Hina) - Porez na dodanu vrijednost (PDV) bit ćeuveden u Bosni i Hercegovini 1. siječnja 2006. godine kako je iplanirano, a ta mjera neće dovesti ni do kakve eksplozije cijena iliporemećaja na tržištu, izjavio je u utorak u Sarajevu predsjedateljVijeća ministara BiH Adnan Terzić.
SARAJEVO27. prosinca(Hina) - Porez na dodanu vrijednost (PDV) bit će uveden u Bosni i Hercegovini 1. siječnja 2006. godine kako je i planirano, a ta mjera neće dovesti ni do kakve eksplozije cijena ili poremećaja na tržištu, izjavio je u utorak u Sarajevu predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić.

Na konferenciji za novinstvo, što ju je održao zajedno s predstavnicima tijela državne uprave nadležnih za poreznu i monetarnu politiku te provedbu zakona i kontrolu tržišta, Terzić je kazao kako su sve pripreme za uvođenje PDV-a uspješno završene te porezna reforma može početi od prvog dana sljedeće godine.

"Ovo je radikalan i rizičan korak no on je nužan kako bismo se izjednačili sa zemljama u regiji i ostatkom Europe", kazao je Terzić.

Zakon o PDV-u Parlament BiH nakon dugih rasprava donio je prije više od godinu dana no prije njegove provedbe slijedile su višemjesečne pripreme.

Zakonom je predviđeno uvođenje jedinstvene stope PDV-a od 17 posto a za sada nisu predviđene nikakve iznimke pa će se ubuduće oporezivati i osnovne životne namirnice poput kruha i mlijeka, što do sada nije bio slučaj.

Oporbene stranke i sindikalne organizacije žestoko su kritizirale Vijeće ministara zbog ovakvih planova donesenih djelomice i pod pritiskom međunarodne zajednice zbog procjene da bi više stopa samo potaknulo porezne prijevare.

Oporba i sindikati tvrde kako će PDV s jedinstvenom stopom predstavljati drastični udar na najsiromašnije slojeve stanovništva.

Sindikalne udruge procijenile su kako bi prosječna mjesečna potrošačka košarica za četveročlanu obitelj u BiH u narednoj godini mogla biti skuplja i do 100 eura.

Terzić je u utorak međutim još jednom ustvrdio kako očekuje da će sva poskupljenja koja slijede biti "realna".

"Tko mora poskupjeti neka to učini, no pri tom se ne bi smjelo dopustiti stjecanje ekstraprofita", kazao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH najavaljujući oštre mjere tržišne inspekcije i posebnih timova za nadzor kojima građani mogu prijaviti sva poskupljenja koja im se učine previsokima.

Kao jednu od mjera sprječavanja stjecanja ekstraprofita, Vijeće ministara je uvelo i ograničenje trgovačkih marži na najvažnije prehrambene proizvode.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić najavio je kako će već početkom siječnja u optjecaj biti puštena kovanica od pet konvertibilnih pfeninga kako bi se omogućilo pravično zaokruživanje cijena.

Kozarić je potvrdio kako je realno očekivati stanoviti no "privremeni" rast cjenovne inflacije u zemlji.

Istodobno je međutim ustvrdio kako monetarne inflacije neće biti jer Centralna banka neće tiskati dodatne novčanice konvertibilne marke koje ne bi imale pokriće u eurima.

Kozarić je ocijenio kako je uvođenje PDV-a nedvojbeno dobar potez jer će suzbiti tzv. sivu ekonomiju koja u ukupnom gospodarskom životu BiH sudjeluje u omjeru od 35 pa do čak 50 posto.

On je također uvjeren kako će se vrlo brzo pokazati pozitivni učinci PDV-a jer je, kako je kazao, na primjeru Hrvatske i Srbije postalo jasno kako su nakon prvog vala poskupljenja slijedila sniženja cijena.

Prema procjenama bosanskohercegovačkih dužnosnika, uvođenje PDV-a trebalo bi dovesti do povećanja proračunskih prihoda na godišnjoj razini u iznosu od oko 500 milijuna konvertibilnih maraka (oko 250 milijuna eura).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙