FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Palestinci kategorički odbacuju zonu sigurnosti u Gazi

RAMALLAH, 26. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Palestinski premijer AhmadKorei u ponedjeljak je "kategorično odbio" stvaranje sigurnosne zonena sjeveru pojasa Gaze, koju je Izrael predložio.
RAMALLAH, 26. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Palestinski premijer Ahmad Korei u ponedjeljak je "kategorično odbio" stvaranje sigurnosne zone na sjeveru pojasa Gaze, koju je Izrael predložio.

"Mi to kategorički odbijamo. Ovo je ozbiljna odluka izraelske vlade i upozoravamo na posljedice koje bi ona mogla imati", izjavio je Korei na početku tjednog sastanka u Ramallahu.

Državni izraelski radio je izvijestio da je izraelski premijer Ariel Sharon u nedjelju vojsci naredio da pokrenuo plan za stvaranje "sigurnosne zone" na sjeveru pojasa Gaze.

Svrha ove zone bila bi sprečavanje palestinskih raketnih napada na Izrael, saznaje se iz izvora bliskih izraelskoj vladi.

Izraelski mediji navode kako vojska čeka poboljšanje vremenskih uvjeta kako bi počela s planom stvaranja "ničije zemlje", na koju palestinska populacija ne bi imala pristup.

Vojska bi takvo područje mogla ustanoviti nedaleko granice, s tim da bi palestinsko stanovništvo obavijestila da će pucati na svakoga tko se u toj zoni nađe, iako samo područje ne bi prisvojila.

Ta bi se "zona sigurnosti" nalazila na ruševinama bivše izraelske kolonije u pojasu Gaze, koju je vojska srušila u kolovozu.

Izrael je nakon 38 godina svoju vojsku i doseljenike s područja pojasa Gaze povukao u rujnu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙