FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro otac "majke svih bombi"

MIAMI, 26. prosinca 2005. (Hina/AP) - Albert L. Weimorts Jr., civilniinženjer američkih zrakoplovnih snaga koji je izumio snažne bombe, ameđu njima i satelitski navođeno oružje nazvano "majkom svih bombi",umro je u 67. godini, priopćio je njegov sin Todd.
MIAMI, 26. prosinca 2005. (Hina/AP) - Albert L. Weimorts Jr., civilni inženjer američkih zrakoplovnih snaga koji je izumio snažne bombe, a među njima i satelitski navođeno oružje nazvano "majkom svih bombi", umro je u 67. godini, priopćio je njegov sin Todd.

Weimorts, umirovljeni glavni inženjer odjela za streljivo u zračnoj bazi Eglin, umro je u srijedu od tumora na mozgu u svom domu u Fort Walton Beachu.

Istraživački laboratorij američkih zračnih snaga odlikovao ga je nakon umirovljenja za ulogu u razvoju dviju bombi.

Prva, 2250 kilograma teška GBU-28 ili "Bunker Buster", proizvedena je i upotrebljena u rekordnih 28 dana kako bi razarala iračke bunkere u Zaljevskom ratu 1991. godine.

Druga je bila 9675 kilograma Massive Ordnance Air Blast (MOAB), najveća i najteža ikad napravljena satelitski navođena bomba koju je moguće prevoziti zrakom, nazvana "majka svih bombi". Ona je osmišljenja za drugi rat u Iraku, ali nije upotrebljena.

"Weimorts je stvarao oružje koje je pojačalo nacionalnu obranu naše zemlje", stoji u priopćenju laboratorija .

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙