FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak američke valute

LONDON, 26. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Oporavak američke valute,nakon oštrih korekcija njezina tečaja u tjednu ranije premaznačajnijim svjetskim valutama, obilježio je najveći dio proteklogatjedna na svjetskim tržištima deviza.
LONDON, 26. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Oporavak američke valute, nakon oštrih korekcija njezina tečaja u tjednu ranije prema značajnijim svjetskim valutama, obilježio je najveći dio protekloga tjedna na svjetskim tržištima deviza.

Američka valuta u prošlom je tjednu ojačala gotovo 1,5 posto u odnosu jedinstvenu europsku, koja je tjedan završila na 1,1839 dolara za euro. Nadoknadio je i goleme gubitke prema jenu, dosegnuvši 116,74 jena, na tjednom dobitku od gotovo jedan posto. Još je veći skok zabilježio prema švicarskom franku i britanskoj funti. Gotovo 1,9 posto iznosio je njegov tjedni dobitak prema franku, dosegnuvši krajem tjedna 1,314 franaka, dok je funta potonula nešto više od dva posto, na 1,7345 dolara.

Trgovci su kazali da će se aktivnosti trgovanja na tržištima vjerojatno prilično brzo smanjiti obzirom na predstojeće božićne i novogodišnje blagdane. "Tržište deviza se čini smirenijim nakon turbulencija posljednjih tjedana", kazao je ekonomist Commerzbanke Gavin Friend.

Na njegove ocjene nadovezao se i ekonomist banke Tokyo-Mitsubishi, Derek Halpenny koji je kazao da je dolar uspio nadoknaditi dio gubitaka zabilježenih prema jenu u tjednu ranije, budući su se kupci dolara vratili na tržišta nakon što se tečaj dolara održao iznad ključnih 115 jena za dolar.

Valutni strateg u BNP-u Ian Stannard ustvrdio je da je oporavak dolara vjerojatan obzirom na snažne gubitke u tjednu ranije prema ostalim značajnim svjetskim valutama, ponajprije prema jenu. Dolar je tako tijekom tjedna nastavljao svoj oporavak prema ostalim značajnim svjetskim valutama, potpomognut i dalje prednostima koje ostvaruje uslijed viših američkih kamatnih stopa u usporedbi s ostalim zemljama.

Što se tiče ostalih značajnijih svjetskih valuta, podatak o rekordnom britanskom manjku na tekućem računu bilance plaćanja u trećem tromjesečju u visini 10,2 milijarde funta, nakon 1,36 milijardi u tromjesečju ranije, snažno je pogodio britansku funtu u prošlome tjednu.

Jedinstvenoj europskoj valuti nakratko je pomoglo Reutersovo izvješće da bi Europska središnja banka (ECB) mogla podići kamatne stope u ožujku i rujnu, utemeljeno na izvorima u središnjoj banci. Poticaj rastu stigao je i od podatka o jačanju francuske osobne potrošnje u studenome iznad očekivanja ekonomista, koji je objavila francuska vlada.

"Sve što dade naslutiti da će ECB nastaviti s podizanjem kamatnih stopa bit će pozitivno za euro", ukratko je komentirao valutni strateg pri londonskom Calyonu, Daragh Maher. "Podaci koji stižu iz Europe čine se prilično dobri", dodao je.

Pa ipak, euro je na putu da zabilježi u ovoj godini gubitak od nekih 12 posto u odnosu na dolar budući da je američka središnja banka (FED) podigla ključne kamatne stope u osam navrata. U SAD-u one sada iznose 4,25 posto naspram 2,25 posto u eurozoni. ECB je po prvi put u pet godina početkom mjeseca podigla kamatne stope za četvrtinu postotnog boda. Kraj tjedna euro je dočekao na 138,22 jena, oslabivši za 0,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙