FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar nastavio nadoknađivati gubitke prema jenu

LONDON, 20. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Dolar je u utorak nastaviona svjetskim tržištima deviza nadoknađivati prošlotjedne značajnegubitke prema japanskoj valuti, a dobitke je ostvario i prema euru.
LONDON, 20. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Dolar je u utorak nastavio na svjetskim tržištima deviza nadoknađivati prošlotjedne značajne gubitke prema japanskoj valuti, a dobitke je ostvario i prema euru.

Dolar je tako ojačao nekih 0,3 posto u odnosu na euro, koji stoji 1,1975 dolara. Dobio je nekih 0,17 posto na vrijednosti i u odnosu na jen, dosegnuvši 116,58 jena.

"Teško je očekivati da će se američka valuta izložiti novim slabljenjima pred kraj godine obzirom da će očekivana gospodarska izvješća vjerojatno i dalje biti povoljna", kazao je analitičar Calyona Mitul Kotecha.

Dolar je od početka tjedna počeo nadoknađivati gubitke zabilježene u prošlome tjednu prema jenu. Bojazan da se američka središnja banka Fed bliži okončanju ciklusa zaoštravanja monetarne politike najveći je dio prošlog tjedna pritiskala tečaja dolara u odnosu na jen.

Euro je pak dobio na vrijednosti prema jenu nakon što je glavni ekonomist ECB-a Otmar Issing kazao da središnja banka ne može zanemariti popustljive monetarne uvjete i povećane rizike za cjenovnu stabilnost.

Očekuje se da će Europska središnja banka (ECB) ponovno podići kamatne stope u idućim mjesecima nakon što je svoju ključnu kamatnu stopu podigla za četvrtinu postotnog boda, na 2,25 posto. Usporedbe radi, u SAD-u njihova je razina 4,25 posto nakon prošlotjednog povećanja za novih 0,25 postotnih bodova. Jačanju dolara najvećim dijelom ove godine pomagala je sve veća usredotočenost tržišta na kretanja kamatnih stopa diljem svijeta.

Dolar je nastavio nadoknađivati gubitke i prema švicarskom franku i britanskoj funti. Ojačao je 0,37 posto prema franku, dosegnuvši 1,2959 franaka dok je funta oslabila gotovo 0,37 posto, na 1,7626 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙