FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 25. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske
ZAGREB, 25. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s članovima Zbora prebendara predvodio je danas svečano božićno misno slavlje u prepunoj zagrebačkoj katedrali. Kardinal je pritom istaknuo da osobitu pozornosti u društvu treba dati obitelji i da nema opravdanja za one koji zanemaruju obitelj. "Božić nam poručuje da usprkos teškoćama, naporima, trpljenjima i strahotama današnjeg vremena možemo i trebamo živjeti u nadi", rekao je, među ostakuim, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, na kraju božićne propovijedi.

SPLIT - Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić pozvao je mladež sa središnje božićne mise u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji u splitskoj katedrali sv. Dujma da olako ne napušta svoju domovinu, osvrćući se na nedavni boravak australskih mešetara u Splitu s kojima su se sastali mnogobrojni mladi ljudi kako bi otišli u daleku zemlju. Nadbiskup je rekao kako je danas uobičajeno govoriti o dionicama, o sigurnim ulaganjima, ali nije uobičajeno govoriti o osjećajima i ljubavi u obiteljima, te savjetovao da se u djecu ulaže što je moguće više, prije svega ljubavi i odgoja.

RIJEKA - Središnje božićno misno slavlje jutros je u riječkoj katedrali sv. Vida predvodio riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić, koji je u propovijedi osobito istaknuo pravi smisao slavljenja Božića. Božić je ljubljenje Boga i čovjeka u istoj mjeri te nastojanje da se ne zanemari one kojima je pomoć najpotrebnija, kao što su nemoćni, bolesni i djeca, rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić, dodajući kako je u suvremeno doba Božić često sveden samo na folklor, lažni sentimentalizam i konzumerizam. Bog, rekao je, omogućavanjem slavljenja Božića svake godine ne posustaje pred zlom i ljudskom okorjelošću, već pruža svakome iznova priliku za kretanjem ispočetka.

ZADAR - Božić se danas svečano proslavlja u svim župama Zadarske nadbiskupije, a najsvečanije je bilo u zadarskoj katedrali sv. Stošije, gdje je, uz nastup katedralnog zbora i pred mnoštvom vjernika, misno slavlje predvodio zadarski nadbiskup Ivan Prenđa. On je pozvao vjernike na molitvu za sve ljude i za domovinu, te za sve nade, teškoće i očekivanja. U propovijedi je rekao kako mediji prenose pesimističnu sliku čovjeka našega vremena. Blagdanska noć na zadarskom je području protekla mirno i bez izgreda, priopćila je zadarska Policijska uprava.

ZAGREB - Božićna noć protekla je u Zagrebu bez izgreda, izvijestila je policija. No jučer je, međutim, u poslijepodnevnim satima dvoje djece ozlijeđeno pirotehničkim sredstvima. Jedno je 10-godišnje dijete na trešnjevačkom području skupljalo ostatke eksplodiranih petardi, stavilo ih na hrpu i zapalilo te zadobilo opekline na palcu desne ruke, dok je 11-ogodišnjak jučer poslijepodne na dječjem igralištu Osnovne škole "Mladost" na Trešnjevci zapalilo petardu i stavio je u staklenu bocu, te od krhotina je zadobilo porezotine iznad i ispod desnog oka. U zadnja 24 sata na području Zagreba policija je zabilježila 64 prometne nesreće, a u njih 15 je bilo ozlijeđenih. U jednoj je nesreći vozač smrtno stradao, jedna je osoba teško ozlijeđena, a 21 je zadobila lakše tjelesne ozljede.

PULA - Božićna noć u Istarskoj županiji protekla je mirno te nije bilo potrebe za policijskom intervencijom, izvijestila je danas istarska policija. Po policijskom izvješću, tijekom noći nije bilo prekomjerne uporabe pirotehničkih naprava, nije bilo slučajeva remećenja reda i mira. Mirno je bilo i na cestama u Istri, a od ponoći do jutra nije se dogodila ni jedna prometna nesreća. Po podatcima Turističke zajednice Istarske županije, Božić je u hotelima i ostalim turističkim objektima dočekalo više od 9000 gostiju, koji su ostvarili oko 30.000 noćenja. Najviše je gostiju u hotelima umaškoga Istraturista, pulskoga Arenaturista, te porečke Rivijere, a među strancima najviše je Talijana, Slovenaca, Nijemaca i Austrijanaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙