FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija produžuje rok talijanskim izbjeglicama za molbe za obeštećenje

RIM, 23. prosinca 2005. (Hina) - Talijanska vlada usvojila je, naprijedlog ministra vanjskih poslova Gianfranca Finija, nacrt zakonakojim se predlaže postavljanje novih rokova talijanskim izbjeglicamaza traženje obeštećenja za imovinu napuštenu na prostorima bivšeJugoslavije, piše u petak tršćanski list Piccolo.
RIM, 23. prosinca 2005. (Hina) - Talijanska vlada usvojila je, na prijedlog ministra vanjskih poslova Gianfranca Finija, nacrt zakona kojim se predlaže postavljanje novih rokova talijanskim izbjeglicama za traženje obeštećenja za imovinu napuštenu na prostorima bivše Jugoslavije, piše u petak tršćanski list Piccolo.

Ti zakonskim nacrtom, koji će trebati usvojiti Parlament, produžava se rok za sve zainteresirane esule da prijave svoje zahtjeve za dobivanje obeštećenja.

Piccolo prenosi izjavu podtajnika ministarstva vanjskih poslova Roberta Antonionea, koji kaže kako se želi "vidjeti koliko treba platiti i koliko njih ima pravo dobiti obeštećenje".

Pravo talijanskih izbjeglica da dobiju obeštećenje, stoji u izvješću kojim se objašnjava nacrt zakona, proizlazi iz činjenice da su "njihovi tereni i kuće poslužili za plaćanje ratne štete Jugoslaviji na temelju mirovnog ugovora nametnutog Italiji, ali i na temelju Osimskog sporazuma između Rima i Beograda".

Piccolo dalje piše, prenoseći objašnjenje za donošenje nacrta zakona, kako je "Italija dužna esulima i, poslije serije zakona koji su nabrojani u izvješću, (26. siječnja 1980., 5. travnja 1985., 29. siječnja 1994. i na koncu zakon broj 137. iz 2001.) mnoga pitanja su ostala otvorenima i moraju se definitivno riješiti".

Nacrtom zakona se, po pisanju lista, "ponovno otvara rok za vlasnike i njihove nasljednike koji nisu uspjeli podnijeti molbu za obeštećenje. Na taj način će se konačno znati točan broj onih koji imaju pravo na obeštećenje". Zatim će se osnovati komisija s predstavnicima više ministarstava i dva predstavnika udruga esula, koja će u roku od godinu dana rezimirati sve što je napravljeno.

Kako je rekao predsjednik saveza udruga esula Lucio Toth, predstavnici esula drže kako je vlada, koja je na vlasti već četiri godine, mogla ranije donijeti takav nacrt zakona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙