FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nautički centar Aganu u Marini preuzima država

SPLIT, 22. prosinca 2005.(Hina) - Nautički centar Aganu u Marini kodTrogira trebalo bi 28. prosinca preuzeti Ministarstvo mora, turizma,prometa i razvitka na temelju rješenja kojim je dosadašnjemkoncesionaru Poljoprivrednoj zadruzi (PZ) prije dva mjeseca oduzetakoncesija zbog kršenja ugovora o koncesiji, potvrdio je ravnateljLučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Željko Mišić.
SPLIT, 22. prosinca 2005.(Hina) - Nautički centar Aganu u Marini kod Trogira trebalo bi 28. prosinca preuzeti Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka na temelju rješenja kojim je dosadašnjem koncesionaru Poljoprivrednoj zadruzi (PZ) prije dva mjeseca oduzeta koncesija zbog kršenja ugovora o koncesiji, potvrdio je ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Željko Mišić.

Rok za mirnu primopredaju pomaknut je, inače, s 31. siječnja kako bi se što prije osiguralo 150 stranih skupocjenih jahta koje su, nakon oduzimanja koncesije PZ-u "Marina", ostavljene bez nadzora, te kako bi se izbjegle daljnje štete od prekomjerna i protuzakonita iskorištavanja pomorskog dobra, kazao je Mišić.

"Ako PZ Marina ne dopusti mirnu primopredaju nautičke luke, ona će se obaviti prisilno", poručio je.

Vlada je odlučila oduzeti koncesiju PZ-u na temelju inspekcijskih nalaza po kojima PZ ne poštuje ugovor o korištenju koncesije u točno utvrđenim granicama pomorskog dobra, zbog čega je od koncesionara zatraženo da do kraja godine napusti luku.

Upravitelj PZ-a Svetin Palada tvrdi, pak, kako je zakon na njihovoj strani i da ih nitko ne može ostaviti bez prava na 10 tisuća četvornih metara zemljišta uz pomorsko dobro.

"To je zemljište u našem vlasništvu i zadruga će ga braniti", poručuje Palada i dodaje kako PZ ne priznaje Vladinu odluku o oduzimanju koncesije, po kojoj bi, kako kaže, ostali i bez prava na ponovno javljanje na natječaj za koncesiju.

Palada je kazao i kako će 150 stranih jahta premjestiti upravo na to zemljište na koje, kako tvrdi, "nitko nema pravo pristupa, jer je u našem vlasništvu".

Nakon što Ministarstvo preuzme lučicu, do odluke o novom koncesionaru njome će upravljati Općina Marina, koja od svojega osnutka 1992. zadruzi niječe pravo na upravljanje lučicom izgrađenom 80-ih godina prošlog stoljeća.

Za preostali prostor uz pomorsko dobro koji je do sada iskorištavan bez dozvole, i koji PZ smatra svojim vlasništvom, što je i glavni razlog oduzimanju koncesije, Državni će inspektorat izreći zabranu daljnjeg korištenja.

Mišić ističe kako je, kad se u obzir uzme postupak sa stranim, vrlo skupim jahtama, problem posebno ozbiljan, no, dodao je da će se Ministarstvo pobrinuti da jahte budu sklonjene na sigurno kako se ne bi dogodila nikakva šteta "u mogućim, protuzakonitim, akcijama koje najavljuje upravitelj PZ-a".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙