FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 22. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske
ZAGREB, 22. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader istaknuo je danas na tradicionalnom HDZ-ovom božićno-novogodišnjem domjenku da je Hrvatska u protekloj godini napredovala u svim segmentima, da neki ciljevi nisu ostvareni, ali da većina jest. Ove godine smo ostvarili krupan korak u približavanju Europskoj uniji, Hrvatska je 3. listopada započela pregovore koji idu dobro, do sada je obavljen screening, rekao je Sanader. "To je vrlo brz tempo koji želimo nastaviti, ali ne na uštrb kvalitete," dodao je. Ono što je nama važno, kad je riječ nekretninama i poljoprivrednom zemljištu i drugom, jest da će Hrvatska znati zaštititi nacionalne interese, ali i morati prihvatiti sve što je prihvatilo 25 zemalja, odnosno 27 s Rumunjskom i Bugarskom, kazao je Sanader na domjenku kojem su bili nazočni i predstavnici stranaka, sindikalnih središnjica i veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj.

ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski najavio je danas na sjednici Vlade da će HNB kao i do sada davati punu podršku ostvarivanju ciljeva ekonomske politike, prije svega gospodarskog rasta i povećanja zaposlenosti u granicama koje neće ugroziti stabilnost cijena. Rohatinski je upozorio i na dva primjera pokušaja da se početkom pregovora s EU pokušaju realizirati neki parcijalni interesi: na pismo slovenskog Ministarstva vanjskih poslova o štednji u Ljubljanskoj banci, te na pismo Europske investicijske banke vezano za depozite koje bi uložila u hrvatsko poslovno bankarstvo. Stavovi prezentirani u tim dokumentima nemaju ni činjenično, ni pravno nikakvu utemeljenost, to shvaćamo kao pokušaj pritiska na Hrvatsku, Vladu, HNB, korištenje početka pregovora za neprincipijelnu realizaciju parcijalnih interesa, kazao je, uvjeravajući da će HNB znati i imati snage oduprijeti se takvim pritiscima.

ZAGREB - Udruga radničkih sindikata Hrvatske uputila je prijedlog Vladi da se ukinu privilegije saborskih zastupnika i državnih dužnosnika, poput povlaštenih mirovina i zastupničkih paušala. Pozivamo Vladu da podrži prijedlog izmjena Zakona o pravima i dužnostima saborskih zastupnika i državnih dužnosnika, da se smanje nemoralne i ničim zaslužene privilegije koje zastupnike uzdižu iznad osiromašenih građana i radnika, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik udruge Boris Kunst. Nemoralno je što su saborskim zastupnicima dovoljne samo dvije godine mandata za mirovinu, a ne uzima se u obzir cjeloživotni rad. "Dok su ostalim građanima odredili da im se u izračun mirovine uzima 28 godina radnog staža i 336 doprinosa, zastupnici su sebi izglasali da će im mirovina iznositi 55 ili 65 posto zadnje plaće. Nedopustivo je da zastupnici imaju 480 posto veću mirovinu od prosječne, a plaće su im tri puta veće od prosjeka", upozorava Kunst.

ZAGREB - Sindikati državnih službi odbili su danas potpisati sporazum u kojem je Vlada nudila povećanje osnovice za plaće državnih službenika i namještenika za tri posto, te nastavak pregovora o izmjenama Kolektivnog ugovora. Sindikati državnih službenika i namještenika, policije, vojnih službenika i namještenika priopćili su da nastavljaju aktivnosti na provedbi jednodnevnog štrajka u svim tijelima državne vlasti u srijedu, 28. prosinca. Vlada je izvijestila da je sindikatima nudila i nastavak pregovora o usklađivanju koeficijenata i donošenje Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijenata složenosti poslova u državnoj službi, te suradnju u donošenju novog Zakona o plaćama i drugim pravima državnih službenika i namještenika. Sindikati su inzistirali na isplati stalnog mjesečnog dodatka od 300 kuna svim državnim službenicima i namještenicima, dok je prijedlog Vlade bio povećanje osnovice za tri posto, što drži jedinom realnom mogućnošću.

ZAGREB - Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) apelirao je danas na Vrhovni sud, Vladu, Hrvatski sabor i političke stranke da poduzmu sve, u okviru svojih ovlasti, kako bi se zaustavio aktualni val nasilja i tako radikalno promjenila društvena, politička i ideologijska atmosfera u Hrvatskoj. HHO je u današnjem priopćenju najavio potpisivanje apela 23. i 24. prosinca, na humanitarnom štandu Radija 101 pred Caffe-barom "Charlie" u središtu Zagreba, kojim se "iskazuje građanska pripravnost na djelovanje, nasuprot postojećoj atmosferi masovnog prešutnog pristanka na nasilje". "Dođe li do novih žrtava, moglo bi biti prekasno za prihvatljiv suživot u civiliziranom društvu", stoji u priopćenju.

ZAGREB - Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu najavio je temeljite promjene u sustavu studiranja, koje uključuju promjene nastavnog programa, modernizaciju nastave, ocjenjivanje studenata i nastavnika, a kako bi se povećao standard i kvaliteta studiranja. "Želimo promijeniti curicullum Pravnoga fakulteta i uvesti europske sadržaje i kriterije", kazao je dekan tog fakulteta Josip Kregar na konferenciji za novinare. Strategija promjena je dugoročna, rekao je dekan naglasivši da se promjene, koje bi trebale biti gotove do jeseni 2006., podudaraju s kriterijima Bolonjske deklaracije, a izvode u suradnji s drugim pravnim fakultetima u Hrvatskoj te nekima u regiji. Reformom se želi podići kvaliteta znanja završenih studenata, bolja prolaznosti i skraćivanje vremena studiranja, naglasio je Kregar.

OSIJEK - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, počasni doktor osječkog Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera", sudjelovao je danas na proslavi 30. obljetnice Pravnog fakulteta u Osijeku, istaknuvši kako je taj fakultet znatno pridonio izgradnji hrvatskog pravnog poretka. Sveučilišni profesori i istaknuti pojedinci s Pravnog fakulteta od 1990. do danas sudjelovali su u izradbi ključnih pravnih dokumenata, pa "i u donošenju božićnoga hrvatskog Ustava iz 1990.", kazao je Šeks. Dekan Pravnog fakulteta prof. dr. Vladimir Ljubanović osvrnuo se na proteklih 30 godina djelovanja i rada Fakulteta u sastavu osječkog Sveučilišta. Tijekom 30 proteklih godina na osječkom je Pravnom fakultetu diplomiralo 3000 studenata i 734 upravna pravnika, dodao je predsjednik Hrvatskog sabora Šeks.

PAZIN - IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinare u Pazinu rekao da opće bolnice treba vratiti državi jer se županije, kako kaže, s dvjestotinjak proračunskih kuna ne mogu brinuti za te vrlo važne ustanove. Stoga se Kajin zauzima da se sustav financiranja zdravstva vrati na onaj iz osamdesetih ili da zakonskim promjenama država preuzme brigu o općim bolnicama, kao što sada financira kliničke bolničke centre u većim hrvatskim gradovima. Kajin je ustvrdio kako je Istarska županija zapostavljena u državnom proračunu za iduću godinu, ali kako on ne želi pristati ni na kakve ucjene kako bi se za Istru izdvojilo više novca.

SPLIT - U razminiranju prostora oko vojarne "Hum" na otoku Visu, na kojemu je ljetos u eksploziji nagazne mine teško stradao nizozemski turist, pirotehničari "Mungosa" od početka ovoga tjedna pronašli su nekoliko komada eksplozivnih sredstava, potvrdio je voditelj projektanata u AKD-u "Mungosu" Ante Brkačić. "Točne podatke još nemamo i dobit ćemo ih kad se ekipe vrate s terena", rekao je i dodao kako se razminiranje obavlja u skladu s projektom Hrvatskog centra za razminiranje. U razminiranju prostora oko vojarne na brdu Humu, uporištu negdašnje JNA, sudjeluje 45 djelatnika "Mungosa" . Na tom je prostoru ljetos nizozemski turist nagazio na minu koja mu je raznijela potkoljenicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙