FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 22. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30sati.
ZAGREB, 22. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik države Stjepan Mesić pozvao je danas Vladu da hitno dovrši i javnosti predstavi program gospodarskog razvoja države. Vlada u tom programu treba pokazati i nužnu dozu socijalne osjetljivosti, poručio je predsjednik Mesić sa sjednice Vlade, prve na kojoj je sudjelovao u mandatu premijera Ive Sanadera. Predsjednik je kritički govorio o stanju u gospodarstvu, upozoravajući da se ne smanjuje broj nezaposlenih, da imamo relativno mali sloj bogatih i ekstremno bogatih, da proizvodnja još nije dosegla razinu predratne, odnosno iz 1990., da udio vanjskog duga u BDP-u iznosi 83 posto. Ocijenio je da je u 2005. Hrvatska ostvarila krupan korak na putu prema članstvu u EU i upozorio da u pregovorima s Unijom Hrvatska mora naći način da zaštiti ključne nacionalne interese, spominjući poljoprivredu i pravo na kupnju nekretnina.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader najavio je danas da će Vlada nadoknaditi štetu hrvatskim ribarima zbog jučerašnjeg incidenta u Savudrijskoj vali. Država će nadoknaditi štetu ribarima, kazao je Sanader na sjednici Vlade. Premijer je najavio i temeljitu istragu kako bi se vidjelo je li u tom posljednjem incidentu sudjelovao i netko iz Hrvatske ili preko granice. Potpredsjednik Ceha ribara Bujštine Danilo Latin izvijestio je jučer da su dvije slovenske ribarice, koje su u utorak onemogućile savudrijski brod u ribarenju s hrvatske strane crte razgraničenja, tek jučer podigle svoje mreže, te da ribari to smatraju novom provokacijom. Glasnogovornik Policijske uprave istarske Robert Pavleković potvrdio je kako je policija zaprimila dojave o tom događaju.

ZAGREB - U prigodi božićnih blagdana zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je danas pismo obiteljima Zagrebačke nadbiskupije kojim im želi iskazati svoju blizinu s najljepšim željama ističući kako je Božić blagdan Božje bliskosti i ljudske povezanosti i blagdan zajedništva. Božićno vrijeme osobito je prikladno za njegovanje obiteljskog zajedništva. Društvene i gospodarske okolnosti vremena u koje živimo mnoge ljude guraju u neobične okolnosti u kojima čitav život žive za druge, a pri tom gotovo da ne uspijevaju živjeti sa svojim obiteljima, stoji u pismu. Božić je temeljni kriterij naših osobnih i obiteljskih života i u svojoj jednostavnosti snažno postavlja temeljna pitanja o nama i našim odnosima s ljudima i o našim obiteljskim odnosima, poručuje kardinal Bozanić.

ZAGREB - Korisnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) od Nove godine će, preko posebnog portala, moći pretraživati vrijedne knjižnične fondove Europske digitalne knjižnice, najavila je danas voditeljica Odsjeka za odnose s javnošću NSK Davorka Pšenica. Projekt Europske digitalne knjižnice okuplja europske nacionalne, znanstvene i sveučilišne knjižnice, a Hrvatska se projektu priključila u lipnju ove godine. Trenutno se može pretraživati 113 zbirki iz 12 knjižnica, a omogućen je i pristup do dodatnih 30 hiperveza. Početkom 2006. priključit će se još 3 nacionalne knjižnice sa svojim zbirkama, a do kraja iduće godine bit će uključene 23 knjižnice s više od 200 online pretraživih zbirki. Više informacija o Europskoj knjižnici može se dobiti na www.TheEuropeanLibrary.org.

ZAGREB - Sindikat trgovine Hrvatske poslao je danas javni apel poglavarstvima gradova i općina, te poslodavcima u djelatnosti trgovine, u vezi s radom trgovina na Badnjak, Staru godinu i na blagdan Svetoga Stjepana. Upitavši "Jesu li prodavači građani drugog reda, i imaju li i oni pravo na blagdane?", Sindikat je predložio završetak radnog vremena svih prodajnih mjesta 24. prosinca i 31. prosinca u 15 sati. "Ti blagdani padaju ove godine u subotu, a već nam je poznato da će neke prodavaonice raditi do 18 sati, a neke i do 22 sata", navodi u priopćenju Sindikata trgovine Hrvatske predsjednica Ana Knežević. Sindikat nadalje podsjeća kako je 26. prosinca, blagdan Svetoga Stjepan, državni blagdan i neradni dan u Republici Hrvatskoj te "ponovno apelira da se i prodavačima omogući da na taj blagdan ne rade".

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) uputili su pismo talijanskom premijeru Silviu Berlusconiu zbog teškog stanja u sinjskoj tvrtki Dalmatinka Nova, koja je u vlasništvu talijanske tvrtke La Distribuce. Predsjednik Sindikata Krešimir Sever danas je talijanskom veleposlanstvu u Zagrebu uručio pismo u kojem obavještava Berlusconia da talijanski poslodavci ne poštuju prava radnika Dalmatinke već, štoviše, šikaniraju sindikalnu povjerenicu u tvrtki. "Siti smo stranih poslodavaca koji misle da je Hrvatska onkraj svijeta pa se u njoj mogu ponašati drukčije nego u svojim zemljama", izjavio je Sever novinarima nakon razgovora u veleposlanstvu. Sindikat neće dopustiti takvo ponašanje stranih poslodavaca, dosta nam je i domaćih koji krše radnička prava, naglasio je Sever najavivši da će slične poruke uputiti veleposlanstvima svih zemalja čiji će se poslodavci bahato odnositi prema hrvatskim radnicima.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za listopad ove godine iznosila je 4.339 kuna, objavio je Državni zavod za statistiku. U usporedbi s prosječnom neto plaćom za rujan to je manje za 13 kuna ili za 0,3 posto. Prema prvim podacima Zavoda, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za listopad iznosila je 6.184 kuna. U odnosu na mjesec prije prosječna je bruto plaća za listopad bila manja za također 0,3 posto ili za 18 kuna.

ZAGREB - Hrvatske pošte (HP) izvijestile su danas kako će na Badnjak, 24. prosinca, poštanski uredi raditi skraćeno, do 14 sati. Skraćenje radnog vremena ne odnosi se na poštanske urede na graničnim prijelazima i Poštanski ured 10000 Zagreb, koji radi od 0 do 24 sata. Na Božić i Štefanje, 25. i 26. prosinca, poštanski uredi će raditi kao nedjeljom, osim što će poštanski ured 10 150 Zagreb - Zračna luka, na Božić raditi do 14 sati (umjesto do 21 sat). HP također napominje da u subotu, na Badnjak, 24. prosinca, poštari neće dostavljati pošiljke na kućne adrese.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙