FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 22. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 22. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

ZAGREB - Američki ministar obrane Donald Rumsfeld istaknuo je u četvrtak da bi brzo povlačenje američkih snaga iz Iraka ili Afganistana moglo izazvati još snažniji terorizam na tim područjima i povećati opasnost od napada na Sjedinjene Države. "Povučemo li se iz Afganistana ili Iraka prenaglo, teroristi će nas napasti negdje drugdje na ovom području, a zatim i u domovini", rekao je Rumsfeld drugoga dana posjeta američkim vojnicima u vojnoj bazi Bagram u Afganistanu, prenosi Reuters. On je ocijenio da će pobjeda u Iraku biti potpuna kada politička situacija bude dobra i kad iračke sigurnosne snage budu "dovoljno kompetentne" da omoguće povlačenje američkih snaga, prenosi France presse.

WASHINGTON - Američki Senat je u srijedu na šest mjeseci produljio antiteroristički Patriotski zakon, usvojio proračun za ministarstvo obrane i mjeru koja traži humani odnos prema zatočenicima u američkom zatočeništvu. Senatori su privremeno produljili važenja Patriotskog zakona, kojega se smatra ključnim oruđem u borbi protiv terorizma, kako bi osigurali dovoljno vremena da se u njega ugradi zaštita građanskih sloboda. Senat je usvojio i proračun od 453,3 milijarde dolara za američko ministarstvo obrane, uključujući 50 milijardi dolara za rat u Iraku i Afganistanu. Senat je na potpisivanje predsjedniku Bushu jednoglasno odlučio poslati i zaseban zakon o obrambenoj politici koji sadržava i zabranu mučenja zatočenika.

TOKIO - Obilne snježne padaline izazvale su prometni kolaps u četvrtak u Japanu gdje su stotine tisuća domova ostale bez električne energije, a čak je i nuklearna elektrana morala biti isključena. U sjevernoj prefekturi Niigata, 650.000 domaćinstava i tvrtki ostalo je bez struje zbog snijega i jakog vjetra, objavilo je elektroprivredno poduzećeTohoku Electric Power Co. Zbog prekida električne energije ugasilo se 1.000 semafora, a prestali su prometovati i vlakovi u tom području. U zapadnoj prefekturi Fukui, prekinut je rad dviju nuklearnih elektrana zbog tehničkih problema s elektroprenosnim sustavom.

MADRID - Bomba je eksplodirala pred noćnim klubom u sjevernoj španjolskoj pokrajini u srijedu navečer nakon što je dojavu lokalnom listu uputila separatistička baskijska organizacija ETA, ali nije bilo žrtava, objavio je dužnosnik. Bomba, ostavljena u kombiju parkiranom pred noćnim klubom Bordatxo u gradu Santesteban, izazvala je materijalnu štetu, kazao je glasnogovornik vlade pokrajine Navarre. Posljednjih mjeseci ta je organizacija postavila niz bombi pred poslovnim zgradama što se tumači njezinim pokušajima da prisili tvrtke na plaćanje "revolucionarne takse", kojom se ETA financira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙