FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 21. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske
ZAGREB, 21. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - Članovi Vijeća za elektroničke medije i Radne skupine Vijeća za koregulaciju te predstavnici HRT-a, RTL-a, Nove TV, NUT-a danas su na konferenciji za novinare o koregulaciji istaknuli kako je to pozitivan proces na hrvatskom medijskom prostoru jer olakšava tumačenje pojedinih zakonskih odredaba. Predsjednik Vijeća za elektroničke medije Denis Peričić rekao je da je Radna skupina na dosadašnja četiri sastanka prihvatila pravila o prikazivanju emisija pod pokroviteljstvom, o uporabi hrvatskog jezika te o samopromidžbi nakladnika. Na novinarski upit je li Vijeće za elektroničke medije ponovno obavilo nadzor TV programa i, ako jest, što je ustanovilo, Peričić je rekao da je nadzor u tijeku te da se rezultati očekuju u siječnju.

SAVUDRIJA - Potpredsjednik Ceha ribara Bujštine Danilo Latin izvijestio je novinare da su dvije slovenske ribarice, koje su jučer onemogućile savudrijski brod u ribarenju s hrvatske strane crte razgraničenja, tek danas podigle svoje mreže, te da ribari to smatraju novom provokacijom. Kazao je da je vlasnik broda "Bukva" Moreno Ossich iz Savudrije morao jučer prekinuti ribolov jer su se slovenske ribarice toliko približile da su mreže bile u opasnosti. Bio je primoran podići mreže i vratiti brod u luku, čime je bio onemogućen ribariti u hrvatskom moru, istaknuo je Latin.

ZAGREB - U povodu ponovna prosvjeda hrvatskih branitelja u kampu u Valovinama u Puli Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u današnjem je priopćenju ponovilo da je po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja ispunilo sve obveze u rješavanju stambenih pitanja za branitelje sa statusom ratnoga vojnog invalida iz Domovinskog rata. Takvih je u Valovinama bilo pet, kaže se u priopćenju Ministarstva branitelja, koje opetovano ističe da ono nema drugih nadležnosti i zakonskih uporišta da tako postupi i za ostale branitelje u kampu u Valovinama. Ministarstvo odbija svaku daljnju politizaciju tog slučaja i moli branitelje u tome kampu da te činjenice uzmu u obzir, stoji u priopćenju Ministarstva.

ZAGREB - Udruga "Ženska mreža Hrvatske" priopćila je danas da je ministrici pravosuđa Vesni Škare-Ožbolt i Vrhovnom sudu uputila prijedlog da u skladu sa Zakonom o Državnom sudbenom vijeću protiv suca Županijskog suda u Gospiću Branka Milanovića pokrenu disciplinski postupak jer je nanio štetu ugledu suda i sudačkoj dužnosti. Ova udruga drži da je sudac Milanović u obrazloženju oslobađajuće presude u slučaju tužbe za silovanje američke košarkašice pokazao "nestručnost i/ili pristranost". Zato traži da ministrica pravosuđa i Vrhovni sud pokrenu postupak jer je počinjeno teško disciplinsko djelo. Navodi se da je riječ o dijelu obrazloženja u kojem se, među ostalim, navodi da u silovanju mora sudjelovati spolovilo.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin na prijedlog ravnatelja policije Marijana Benka razriješio je Željka Cvrtilu dužnosti načelnika Uprave kriminalističke policije u Ravnateljstvu policije MUP-a RH, te na njegovo mjesto imenovao Ivan Nađa dugogodišnjeg, iskusnog kriminalistu koji je u posljednje vrijeme bio zaposlen u tvrtki AKD, priopćeno je danas iz MUP-a. Kadrovska je promjena učinjena i na čelu Odjela za sigurnost cestovnog prometa u Upravi policije MUP-a RH. Dosadašnji načelnik tog odjela Rajko Horvat, razriješen je dužnosti i preuzet će posao voditelja odsjeka za preventivu u tom odjelu. Novi načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa postao je Boris Orlović, koji na to mjesto dolazi s mjesta pomoćnika načelnika II. postaje prometne policije PU zagrebačke.

ZAGREB - Nakon što je Vrhovni sud drugostupanjskom presudom Ivanu Bulju smanjio 27-godišnju zatvorsku kaznu za pet godina splitsko Županijsko državno odvjetništvo uložilo je žalbu na takvu presudu s prijedlogom da se Bulju izreče stroža kazna, objavilo je danas Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. U priopćenju objavljenu na web stranici Državnog odvjetništva kaže se da je zbog teških okolnosti kažnjivog djela obnovljen prijedlog da se odredi pritvor Pavlu Bulju, kojem je Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu u slučaju ubojstva Anđele Bešlić.

ZAGREB - Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv bivšega gradskog dužnosnika i trojice bivših direktora NK Dinama pod sumnjom da su oštetili državni proračun za 120 milijuna kuna, objavilo je Državno odvjetništvo. Otkrivajući samo dob i inicijale optuženih, Odvjetništvo navodi da su Mirko Novosel, Tomislav Horvatinčić i Damir Vrbanović, svaki u svoje vrijeme obnašanja dužnosti glavnog direktora kluba, zlorabili ovlasti jer od 1996. do 2000. nisu plaćali poreze na isplate obavljane na temelju dodataka ugovorima. Odvjetništvo navodi da su dodatci na ugovore, po kojima se klub obvezao isplaćivati naknade i nagrade za svaku sezonu, sklapani na svaki ugovor o radu.

KARLOVAC - U ilegalnu prelasku državne granice iz Hrvatske u Sloveniju ozaljska je policija sinoć u 21,45 sati u mjestu Bubnjarcima u Općini Kamanju uhvatila šest državljana Srbije i Crne Gore, te jednog od trojice pomagača, 19-godišnjega hrvatskog državljanina, priopćeno je danas iz karlovačke Policijske uprave. Druga dvojica pomagača, 25-godišnji slovenski državljanin i 34-godišnji državljanin BiH, u bijegu su. Stranci su danas u prekršajnom postupku osuđeni na novčane kazne od tisuću do dvije tisuće kuna, a jedan od njih protjeran je na dvije, a ostali na godinu dana iz Hrvatske. Uhićeni 19-godišnji hrvatski državljanin iz Duge Rese danas je u Istražnom centru Županijskog suda u Karlovcu preslušan te mu je određeno zadržavanje. U tijeku je nekoliko kaznenih postupaka protiv njega.

ZLATAR - Bivši glavni direktor Hotelskog ugostiteljskog poduzeća (HUP) "Matija Gubec" iz Stubičkih Toplica, Zdenko Poštek (54), nepravomoćno je na zlatarskom Županijskom sudu osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora. Kako se doznaje u Županijskom državnom odvjetništvu u Zlataru, Poštek je proglašen krivim što je zlorabeći položaj i ovlasti protuzakonito stekao 5.424.219,58 kuna. Pošteku je sud odredio i plaćanje vrlo visokih troškova suđenja, u iznosu 60 tisuća kuna, no nezakonita dobit od preko 5,4 milijuna kuna nije mu oduzeta.

ZAGREB - U povodu božićnih i novogodišnjih blagdana, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks donio je odluku da se sredstva namijenjena za tradicionalni blagdanski domjenak za saborske zastupnike i novinare doniraju u humanitarne svrhe, priopćeno je danas iz saborske Službe za odnose s javnošću. Sredstva su donirana obitelji Anke Šimić, obitelji Ivana Škvorca, Udruzi hrvatskih brojnih obitelji 8+, Hrvatskoj udruzi žrtava mina, gospodinu Ivanu Zuraku, Centru za odgoj i obrazovanje Prekrižje i Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj. Riječ je o iznosu od oko 45 tisuća kuna, doznaje se u Službi za odnose s javnošću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙