FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUMMIT EU-A: PREGOVORI TEŠKI, USPJEH NIJE ZAJAMČEN

BRUXELLES, 16. prosinca 2005. (Hina) - - Pregovori oko novogdugoročnog europskog proračuna, koji se vode na summitu EU-a uBruxellesu, vrlo su teški i njihov uspjeh nije zajamčen, doznaje se upetak iz izvora u britanskom predsjedništvu Europske unije.
BRUXELLES, 16. prosinca 2005. (Hina) - - Pregovori oko novog dugoročnog europskog proračuna, koji se vode na summitu EU-a u Bruxellesu, vrlo su teški i njihov uspjeh nije zajamčen, doznaje se u petak iz izvora u britanskom predsjedništvu Europske unije.

Šefovi država ili vlada 25 zemalja članica Europske unije okupili su se u 13 sati na prvoj plenarnoj sjednici na kojoj im je britanski premijer Tony Blair iznio do kuda su pregovori oko proračna stigli do tog trenutka, rekao je izvor.

Čelnicima Europske unije još nije iznesen novi britanski prijedlog proračuna, koji se očekuje kasnije tijekom dana, naglasio je europski izvor.

Britanski premijer Tony Blair proveo je jutro na bilateralnim sastancima s europskim kolegama kako bi razradio novi prijedlog, nakon što je njegov revidirani prijedlog od srijede odbijen.

Prema izvoru iz britanskog predsjedništva, Blair se sastao s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, španjolskim premijerom Joseom Luisom Zapaterom, austrijskim kancelarom Wolfgangom Schuesselom i mađarskim premijerom Ferencom Gyurcsanyjem, a nakon radnog ručka očekuju se nove konzultacije. Bilateralne sastanke ima i britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.

"Jutros je obavljen velik i težak posao, no pitanja su i dalje teška i konzultacije se moraju nastaviti", rekao je izvor.

Britansko predsjedništvo vjeruje da volja za dogovorom postoji, no riječ je o ozbiljnim pitanjima i velikim odlukama i uspjeh nije zajamčen, dodao je.

Blair za dogovor mora osigurati dovoljna sredstva za nove zemlje članice te odustati od značajnog dijela rabata na britanske uplate u europski proračun.

Izvor iz britanskog predsjedništva naglasio je da je Velika Britanija spremna platiti svoj dio proširenja Europske unije, ali i ponovio da je manevarski prostor vrlo uzak.

Dogovor o proračunu neće biti idealan ni za koga, pa ni za Veliku Britaniju, rekao je.

Glede Makedonije, koja od današnjeg Europskog vijeća očekuje da joj odobri kandidatski status, izvor je kazao da će se europski čelnici tom pitanju posvetiti kasnije tijekom dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙