FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles: Počeo summit EU-a

BRUXELLES, 15. prosinca 2005. (Hina) - Šefovi država ili vlada 25zemalja članica Europske unije okupili su se u četvrtak u Bruxellesuna sastanku na vrhu posvećenom novom europskom proračunu za razdobljeod 2007. do 2013. godine oko kojeg se očekuju vrlo teški pregovori.
BRUXELLES, 15. prosinca 2005. (Hina) - Šefovi država ili vlada 25 zemalja članica Europske unije okupili su se u četvrtak u Bruxellesu na sastanku na vrhu posvećenom novom europskom proračunu za razdoblje od 2007. do 2013. godine oko kojeg se očekuju vrlo teški pregovori.

Europski političari i diplomati u Bruxellesu summit gotovo jednoglasno ocjenjuju vrlo teškim i upozoravaju da, u slučaju njegova neuspjeha, Europskoj uniji prijeti još dublja kriza.

Na summitu sudjeluju šefovi država ili vlada europske 25-orice, njihovi ministri vanjskih poslova, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana. Summitom predsjeda britanski premijer Tony Blair, čija zemlja do 31. prosinca predsjeda Europskom unijom, a od prvog dana sljedeće godine tu funkciju preuzima Austrija.

Glavna tema summita je Financijska perspektiva, dugoročni proračun Europske unije za razdoblje od 2007.-2013. godine, oko kojeg se očekuju vrlo teški pregovori. Pregovori će se nastaviti u petak, a možda i dulje i njihov je ishod posve neizvjestan. Ne uspiju li se europski čelnici dogovoriti, Europskoj uniji prijeti financijska paraliza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙