FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Summit EU-a nastavljen bilateralnim sastancima

BRUXELLES, 16. prosinca 2005. (Hina) - -Sastanak na vrhu Europskeunije nastavljen je u petak u Bruxellesu bilateralnim sastancimaeuropskih čelnika o novom prijedlogu europskog proračuna za razdobljeod 2007. do 2013. godine.
BRUXELLES, 16. prosinca 2005. (Hina) - -Sastanak na vrhu Europske unije nastavljen je u petak u Bruxellesu bilateralnim sastancima europskih čelnika o novom prijedlogu europskog proračuna za razdoblje od 2007. do 2013. godine.

Prva radna sjednica Europskog vijeća trebala je početi u 9 sati ujutro, no odgođena je do ranih poslijepodnevnih sati kako bi se omogućio nastavak konzultacija.

Britanski premijer Tony Blair, čija zemlja do 31. prosinca predsjeda Europskom unijom, proveo je jutro na bilateralnim sastancima s europskim kolegama kako bi razradio novi prijedlog proračuna, nakon što je njegov revidirani prijedlog od srijede odbijen, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Blair se već sastao s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom, a predviđeni su i sastanci s novom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i luksemburškim premijerom Jean-Claudeom Junckerom.

"Danas je dan D", rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, pozvavši europske vođe da se odgovorno postave prema tom izazovu.

"Pozivam sve vođe da pokažu ambicioznost i odgovornost", rekao je Barroso po dolasku na drugi na drugi dan summita.

"Puno ste uložili u proširenje Europe. Želite proširenu Europu, a takvoj Europi potrebna su dodatna sredstva", dodao je predsjednik Europske komisije.

Britanski premijer Tony Blair izjavio je u četvrtak navečer, nakon radne večere prvog dana summita, da su se svi europski čelnici složili da bi dogovor trebalo postići na ovom summitu.

Blair za dogovor mora osigurati dovoljna sredstva za nove zemlje članice te odustati od značajnog dijela rabata na britanske uplate u europski proračun.

"Pregovori su vrlo, vrlo teški ... Bit će nam teško, no još ne mogu reći hoće li uspjeti ili ne", kazala je u petak ujutro njemačka kancelarka Angela Merkel.

Glavni kamen spoticanja je britanski rabat, koji je 1984. osigurala britanska premijerka Margaret Thatcher. Velika Britanija bila je tada među najsiromašnijim članicama i dobivala je vrlo malo poljoprivrednih subvencija.

Situacija se otada promijenila. Velika Britanija sada je među najbogatijim zemljama članicama, a udio poljoprivrednih subvencija u europskom proračunu se smanjio.

No, London se rabata ne želi odreći.

Britanski rabat, koji plaćaju države članice, prošle je godine, primjerice, iznosio oko 5 milijardi eura i raste kako raste europsko gospodarstvo.

U revidiranom prijedlogu od srijede, Blair je pristao na mali ustupak: rabat bi i dalje nastavio rasti, no Britanci bi od 2007. do 2013. dobili ipak 8 milijardi eura manje.

"Moramo pokazati malo fleksibilnosti... pritisak je na nama", priznao je petak britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn pozvao je u petak Tonya Blaira da se s razine "velikog britanskog državnika" uzdigne na na razinu "europskog državnika".

"Tony Blair je veliki britanski državnik. Vjerujem da će danas pokazati da je također i europski državnik", rekao je Asselborn.

Drugo osjetljivo pitanje je revizija europskog proračuna 2008. ili 2009. godine. Velika Britanija nada se da bi tada mogla smanjiti troškove za poljoprivredu, no Francuska za to ne želi ni čuti.

Proračun za poljoprivredu dogovoren je, naime, 2002. do 2013. godine i Francuska, koja od poljoprivrednih subvencija ima najviše koristi, ne želi ga mijenjati prije isteka tog roka.

U slučaju neuspjeha današnjeg summita, Europska unija ostala bi bez dugoročnog proračunskog okvira za iduće sedmogodišnje razdoblje i pregovore oko proračuna morala bi voditi svake godine.

Novi proračunski okvir iznimno je važan za nove zemlje članice iz srednje i istočne Europe, koje su u Europsku uniju ušle u svibnju prošle godine, i koje moraju dostići ostatak Europe.

Neuspjeh pregovora bio bi novi udarac za Europsku uniju nakon neuspjeha referenduma o europskom ustavu ovoga ljeta u Francuskoj i Nizozemskoj.

Europska unija mogla bi zbog krize zamrznuti nova proširenja. Dogovor o proračunu izravno će se odraziti na Makedoniju, koja od današnjeg Europskog vijeća očekuje da joj odobri kandidatski status.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙