FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europsko vijeće u četvrtak i petak o Financijskoj perspektivi

ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Šefovi država ili vlada zemaljačlanica Europske unije na summitu u četvrtak i petak trebat će, akožele izbjeći još dublju krizu Europske unije, postići dogovor odugoročnom proračunu Europske unije za razdoblje od 2007.-2013. kojina lipanjskom Europskom vijeću nije postignut.
ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Šefovi država ili vlada zemalja članica Europske unije na summitu u četvrtak i petak trebat će, ako žele izbjeći još dublju krizu Europske unije, postići dogovor o dugoročnom proračunu Europske unije za razdoblje od 2007.-2013. koji na lipanjskom Europskom vijeću nije postignut.

Na summitu sudjeluju šefovi država ili vlada europske 25-orice, njihovi ministri vanjskih poslova, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana. Summitom predsjeda britanski premijer Tony Blair, čija zemlja do 31. prosinca predsjeda Europskom unijom, a od prvog dana sljedeće godine tu funkciju preuzima Austrija.

Revidirani britanski prijedlog proračuna za razdoblje od 2007. do 2013. koji je objavljen u srijedu nešto nakon podneva na web stranici britanskog predsjedništva EU, daje određena dodatna sredstva za regionalnu pomoć za deset novih zemalja članica EU, a i ukupni proračun lagano je povećan i iznosi 849,3 milijarde eura.

Prijašnji britanski prijedlog, iznesen 5. prosinca, predviđao je proračun u visini od 847 milijardi eura za sedmogodišnje razdoblje, ali ga je Britanija morala modificirati zbog protivljenja gotovo svih zemalja.

Novim prijedlogom daje se dodatna pomoć iz strukturalnih fondova, kao i iz kohezijskog fonda, siromašnijim zemljama - Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj, Estoniji i Latviji, te nude dodatna sredstva Slovačkoj i Litvi za isključivanje nuklearnih elektrana.

Međutim, ključno je da je Velika Britanija ostala na starim pozicijama glede rabata, te je priopćila da će on čak rasti s oko 5 milijardi posljednjih godina na oko 7 milijardi. U prijedlogu se također ponovno naglašava da neće doći do temeljitije promjene rabata bez dubinske reforme Zajedničke agrarne politike (CAP).

Europska unija zbog nemogućnosti dogovora oko dugoročnog proračuna kao i zbog europskog Ustava koji nakon odbacivanja u Francuskoj i Nizozemskoj u prvoj polovici ove godine stoji na mrtvoj točki, zapala je u financijsku i institucijsku krizu, zbog čega neki traže odmor od proširenja i unutarnju konsolidaciju.

Na konkretnom primjeru to je ovoga tjedna pokazala Francuska kada je blokirala preporuku o davanju statusa kandidata Makedoniji.

Na sastanku ministara vanjskih poslova koji su trebali Europskom vijeću uputiti preporuku da Makedoniji odobri status kandidata, u skladu s 'avisem' Europske komisije od 9. studenoga, francuski je šef diplomacije Philippe Douste-Blazy izrazio protivljenje svoje zemlje.

Europsko bi vijeće bez obzira na to moglo kandidaturu Makedonije staviti na dnevni red, uz rizik ponovnog francuskog "ne".

Teme summita bit će i odnosi između EU-a i Afrike, globalni pristup migracijama, borba protiv terorizma, održivi razvoj i klimatske promjene, te vanjski odnosi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙