FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski veleposlanik u RH u ožujku na novoj dužnosti u ITER-u

CADARACHE, 16. prosinca 2005. (Hina) - Generalni direktor projektaizgradnje Eksperimentalnog međunarodnog termonuklearnog fuzijskogreaktora (ITER), Japanac Kaname Ikeda, koji trenutačno obavlja dužnostveleposlanika svoje zemlje u Hrvatskoj, u četvrtak je izjavio kako senada da će već u ožujku iduće godine moći stupiti na novu dužnost ufrancuskom Cadaracheu.
CADARACHE, 16. prosinca 2005. (Hina) - Generalni direktor projekta izgradnje Eksperimentalnog međunarodnog termonuklearnog fuzijskog reaktora (ITER), Japanac Kaname Ikeda, koji trenutačno obavlja dužnost veleposlanika svoje zemlje u Hrvatskoj, u četvrtak je izjavio kako se nada da će već u ožujku iduće godine moći stupiti na novu dužnost u francuskom Cadaracheu.

"Još uvijek obavljam dužnost japanskog veleposlanika u Hrvatskoj, no ako bude moguće, nadam se da ću u ožujku iduće godine početi raditi ovdje u Cadaracheu", rekao je Ikeda povodom otvaranja prvih ureda međunarodne ekipe projekta ITER, čiji su zaposlenici privemeno smješteni u centru Povjerenstva za atomsku energiju u Cadaracheu.

"ITER je uistinu veliki međunarodni projekt, vrlo je važan za napredak znanosti, no i za raspodjelu energije u svijetu", rekao je japanski veleposlanik koji je diplomirao nuklearnu fiziku i francuski jezik.

Zemljama sudionicama u projektu - članicama EU-a, SAD-u, Rusiji, Japanu, Južnoj Koreji i Kini nedavno se pridružila i Indija, što znači da će u ovome projektu sudjelovati oko polovina svjetskog stanovništva, rekao je Werner Burkart zamjenik direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

ITER bi u francuskom Cadaracheu trebao biti izgrađen za 10 godina. Troškovi projekta procjenjuju se na 10 milijardi eura, a polovina te svote namijenjena je projektu izgradnje reaktora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙