FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rehn: uhićenje Gotovine dokazalo kredibilitet hrvatske vlade

BRUXELLES, 15. prosinca 2005. (Hina) - Povjerenik Europske unije zaproširenje Olli Rehn izrazio je u četvrtak u Bruxellesu, nakonsastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, zadovoljstvo uhićenjemgenerala Ante Gotovine, ocjenjujući kako je time dokazan kredibilitethrvatske vlade.
BRUXELLES, 15. prosinca 2005. (Hina) - Povjerenik Europske unije za proširenje Olli Rehn izrazio je u četvrtak u Bruxellesu, nakon sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, zadovoljstvo uhićenjem generala Ante Gotovine, ocjenjujući kako je time dokazan kredibilitet hrvatske vlade.

"Uhićenje generala Ante Gotovine dokazuje kredibilitet hrvatske Vlade i pokazuje da je hrvatska Vlada odlučna poštivati svoje međunarodne obveze", rekao je Rehn.

"Naravno, očekujemo da će se puna suradnja s Haškim sudom nastaviti", dodao je Rehn, što je premijer Sanader i obećao.

Rehn i Sanader razgovarali su o pristupnim pregovorima između Hrvatske i Europske unije, otvorenim 3. listopada.

Rehn je kazao kako su pregovori počeli dobro i kako se njihova prva faza, tzv. screening, odnosno dubinska analiza usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, odvija dobro.

Izrazio je uvjerenje da će konkretni pregovori o pojedinim poglavljima početi u prvim mjesecima iduće godine, a kao glavne izazove za Hrvatsku u pristupnom procesu istaknuo je reformu pravosuđa i države uprave te provedbu europskog zakonodavstva.

Premijer Sanader istaknuo je da Hrvatska nije gubila vrijeme i da se za pregovore dobro pripremila, usvojivši čitav niz zakona u skladu s europskom pravnom stečevinom i prije samog otvaranja pregovora.

Hrvatska je također okupila vrlo ambiciozan i dobro pripremljen pregovarački tim te želi brze i kvalitetne pregovore, rekao je.

Sanader je ponovno istaknuo 2009. godinu kao priželjkivani rok za ulazak zemlje u Europsku uniju.

"Bilo bi jako dobro kada bi naši građani mogli sudjelovati na izborima za Europski parlament u lipnju 2009. To je cilj i moja Vlada će na njemu raditi", rekao je.

Plan hrvatske Vlade Rehn je ocijenio "ambicioznim", no o datumima nije želio nagađati.

Upitan hoće li Europska komisija u pregovaračkom procesu s Hrvatskom podržati zahtjeve koje prema Zagrebu postavljaju Italija i Slovenija, Rehn je ponovio da bilateralna pitanja, poput graničnih sporova, nisu u nadležnosti Europske komisije.

"Granični spor između Hrvatske i Slovenije očito je bilateralno pitanje i ne spada u nadležnost Europske komisije", rekao je Rehn i dodao kako bi se spor moglo riješiti međunarodnom arbitražom.

Ribarstvo je pak u nadležnosti Zajednice i Europska komisija partner je u takvim pregovorima, objasnio je Rehn.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙