FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 15. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 15. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Oporbeni saborski zastupnici ocijenili su danas da bi Vlada trebala povući predloženi zakon o podjeli Hrvatskih željeznica (HŽ). Donese li se taj zakon žurno, kako traži Vlada, štete će biti nesagledive, ocijenila je oporba zaključujući raspravu o tom prijedlogu. Smatraju da HŽ nije spreman za tu podjelu, jer se ne znaju kriteriji podjele imovine te da je HŽ prije trebalo modernizirati. Oporba tvrdi i da su četiri sindikata HŽ-a predloženi tekst podržala zbog sindikalne trgovine, odnosno zbog obećanih izmjena Kolektivnog ugovora. Smatraju da Vlada ne želi sama preuzeti odgovornost za loš zakon, nego se želi skriti iza sindikata. Državni tajnik u Ministarstvu prometa Dražen Breglec odbacio je takve tvrdnje, ističući kako je riječ o "usputnom praktičnom manevru, kojim je Vlada htjela dokazati da je postupak podjele HŽ-a dugo pripreman i usuglašen u krugu menadžmenta i socijalnih partnera".

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u današnjem priopćenju oštro osuđuje sve prijetnje smrću upućene novinarima Radija 101 i urednici Zrinki Vrabec Mojzeš te urednicima i suradnicima tv-emisije Latinica. "Nakon prijetnji novinaru Feral Tribunea Dragi Hedlu, najnovije prijetnje novinarima i urednicima Radija 101 i HRT smatramo najozbiljnijim napadom u ovoj godini na slobodu govora i mišljenja. Stoga HND od hrvatske policije traži da zaštiti novinare i omogući im da nastave normalno obavljati svoj posao", ističe predsjednik HND-a Dragutin Lučić. Podsjećajući da se novinari bave javnim poslom te da svaki čitatelj, slušatelj i gledatelj ima pravo o tom poslu suditi na svoj način, odnosno da svatko ima pravo i na posvemašnje neslaganje sa stavovima urednika i novinara, Lučić dodaje da u uljuđenoj zajednici nitko nema pravo svoj svjetonazor ili svoje poglede nametati nasiljem.

ZAGREB - Hrvatska Zajednica udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata uputila je danas zahtijev Hrvatskom saboru da smijeni Programsko vijeće i ravnatelja HRT-a te da donese odluku o ukidanju televizijske pretplate. Taj zahtjev Zajednica je jednoglasno usvojila na jučerašnjoj sjednici Središnjeg odbora, stoji u priopćenju. Zajednica tih udruga kaže da zahtjev upućuje zbog, kako drži, učestalih i u duljem vremenu ponavljanih stavova o Domovinskom ratu koji vrijeđaju i ponižavaju poginule i žive hrvatske branitelje i njihove obitelji. Udruge zahtjev temelje i na javnom izražavanju nezadovoljstva dijela novinara unutar same kuće glede programske orijentacije i izvođenja programa. Ocijenivši da je Hrvatska radio televizija neprincipijelna, tendenciozna i nestručna, ona bi, smatraju u Zajednici, kao javni servis hrvatskih građana u svojoj programskoj koncepciji morala uključiti i vrijednosti Domovinskog rata i afirmirati ih na istinit i objektivan način.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo Zajednice saveza osoba s invaliditetom, u povodu Međunarodnog dana invalida, izvijestio je Predsjednikov ured. Odnos građana nekog društva prema osobama s invaliditetom jedan je od važnih kriterija za procjenjivanje njegovih civilizacijskih dosega, istaknuto je u razgovoru. U Hrvatskoj osobe s invaliditetom čine oko deset posto ukupnog broja stanovništva. Hrvatska je prihvatila Opću deklaraciju o ljudskim pravima UN-a, a također je, upozoreno je, preuzela odgovornost za uklanjanje zapreka koje sprečavaju da osobe s invaliditetom budu u pravima i slobodama jednake ostalim građanima. Izaslanstvo je predsjednika Mesića izvijestilo o problemima s kojima se invalidne osobe susreću u svakodnevnom životu, a najvažniji je nemogućnost zapošljavanja, zatim skupa ortopedska pomagala, te prostorne barijere i nepristupačan okoliš.

ZAGREB - Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor danas je održana sjednica Vladina Povjerenstva za ljudska prava na kojoj su članovi Povjerenstva upoznati s aktivnostima Centra za ljudska prava, osnovanog na inicijativu Vlade u svibnju ove godine. Potpredsjednica Kosor, dajući punu potporu Vlade i Povjerenstva radu Centra za ljudska prava, je istaknula kako su zabilježeni značajni pomaci u promicanju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj, posebice u pogledu zaštite od nasilja u obitelji i nad ženama, promicanja ravnopravnosti spolova i prava nacionalnih manjina. Na sjednici se raspravljalo i o prijedlogu Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova od 2006. do 2010. koja ima za cilj unaprjeđenje položaja žene i postizanje više razine ravnopravnosti spolova, stoji u priopćenju Vlade.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) uputila je danas Vladi zamolbu za izdavanjem državnih jamstava za kreditno zaduženje Željezare Split. Na osnovu Programa restrukturiranja crne metalurgije u Hrvatskoj, Vlada je 28. travnja donijela Odluku o davanju državnih jamstava u iznosu polovine sredstava predviđenih tim programom, podsjeća se u priopćenju HUS-a. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva poslalo je 30. kolovoza prijedlog Ministarstvu financija za izdavanje novih jamstava za treći kvartal, no jamstva još nisu izdana, a već je nastupio rok za izdavanje jamstava za četvrti kvartal. Neizdavanje predviđenih jamstava za kreditno zaduženje potpuno će zaustaviti realizaciju programa, a 490 radnika ostat će bez radnih mjesta i izvora egzistencije.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) zatražila je danas da se najavljeno sezonsko sniženje cestarina za korištenje autocesta primijeni na sve korisnike, bez obzira u koje vrijeme i koliko puta koriste autocestu. Iz prijedloga koje je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka uputilo Vladi za slijedeću sjednicu razvidno je da bi se taj popust mogao ostvariti kupovinom smart kartice, i to za fizičke osobe za najmanje 10 vožnji, a pravne osobe za najmanje 26 vožnji. Iz toga proizlazi da većina građana neće ostvariti nikakav popust jer neće kupovati smart kartice niti za minimalni broj vožnji, budući da ne putuju često, već samo za blagdane i eventualno godišnji odmor.

RIJEKA - Dosadašnji Odjel za urologiju riječkoga Kliničkog bolničkog centra postao je Klinikom za urologiju, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinstvo predstojnik klinike dr. Željko Fučkar. Fučkar, koji je do sada u dva četverogodišnja mandata bio predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a, koja je obuhvaćala i Odjel za urologiju, kazao je da je iz Klinike za kirurgiju prošle godine izdvojen Zavod za dječju kirurgiju i Zavod za dječju ortopediju, a sada se osniva Klinika za neurokirugiju. Po njegovim riječima svim tim potezima nastoji se postići visoka razina učinkovitosti i modernosti kako bi KBC dosegnuo primjeren stupanj kvalitete kad Hrvatska postane punopravnom članicom EU-a.

ZAGREB - Hrvatsko kulturno vijeće, dragovoljna udruga koja okuplja 800-tinjak članova iz znanstvenoga, kulturnog, političkog i javnog života u Hrvatskoj i inozemstvu izdala je danas priopćenje u kojem navodi da je general Ante Gotovina vojnički besprijekorno zapovijedao operacijom "Olujom", koja je vođena u skladu s međunarodnim pravom, uz znanje međunarodne zajednice i minimalne ljudske gubitke na objema stranama. Vijeće smatra da izjednačivanjem generala Gotovine s nositeljima genocidne politike (Radovanom) Karadžićem i (Ratkom) Mladićem te nepodizanjem optužnice protiv sudionika agresije na Hrvatsku i BiH generala (Veljka) Kadijevića i (Blagoja) Adžića, tužiteljstvo Haškoga suda pokazuje politički motivirano i pristrano ponašanje. Nadalje ocjenjuje da je proglašenjem završne operacije Domovinskoga rata zločinačkim pothvatom cilj tužiteljstva Haškoga suda dalekosežan udar na temelje samostalne hrvatske države i njezinu budućnost.

ZAGREB - Nagrade za životno djelo Hrvatskoga muzejskog društva "Pavla Rittera Vitezovića" za 2004. dodijeljena je Nadi Premerl, muzejskoj savjetnici u Muzeju grada Zagreba i Zdenki Dukat, muzejskoj savjetnici u Arheološkom muzeju Zagreb, izvijestila je predsjednica HMD-a Dubravka Osrečki-Jakelić. Godišnju nagradu HMD-a ravnopravno dijele Vesna Jurić-Bulatović, pomoćnica ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, za marketinški i medijski prikaz izložbenog projekta "Secesija u Hrvatskoj", te stručni tim Pomorskog i povijesniog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci za monografiju "Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka". Nagrade će biti uručene dobitnicima na prigodnoj svečanosti u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt 19. prosinca.

ZAGREB - Godišnje nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) za 2005. svečano su danas uručene u Starogradskoj vijećnici dobitnicima Tini Gverović, Vlasti Žanić i Ivanu Kožariću. Nagrada HDLU-a za životno djelo uručena je akademiku Ivanu Kožariću iz Petrinje, nagrada mladoj umjetnici Tini Gverović iz Dubrovnika, a nagrada za najbolju izložbu u 2005. konceptualnoj umjetnici Vlasti Žanić. Nagrada za životno djelo uručena je 84-godišnjem Kožariću za ukupan opus na koji je 2005. ponovno svratio pozornost nizom samostalnih izložaba, stoji u obrazloženju.

ZAGREB - U povodu međuvladine konferencije "Biološka raznolikost u Europi", koja će se održati od 22. do 24. veljače iduće godine u Nacionalnom parku "Plitvička jezera", danas je u Ministarstvu kulture potpisan Sporazum o suradnji UNEP-a (programa Ujedinjenih naroda za okoliš) i Ministarstva kulture. Sporazum, koji su potpisali ministar kulture Božo Biškupić i direktor UNEP-a Fritz Schlingemann, sadrži zadaće koje će Hrvatska kao zemlja domaćin ispuniti kako bi provedba Konferencije bila što uspješnija.

ZAGREB - Zagrebačka policija uhitila je 33-godišnjaka osumnjičenog da je od veljače do rujna ove godine iz 28 sportskih kladionica opljačkao više od 275 tisuća kuna koje je, kako tvrde, potrošio na heroin i kokain. Većinu kladionica 33-godišnjak je orobio prijeteći bombom ili plastičnim pištoljem, no, pretragom njegova stana policija nije pronašla oružje, ali ni novac. Pronađena je tek manja količina kokaina. Policija tvrdi da je osumnjičeni opljačkao 13 kladionica na Črnomercu, deset na Trešnjevci, tri na Trnju i po jednu u Maksimiru i Novom Zagrebu. Muškarac je otkriven nakon razgovora s orobljenim djelatnicama, analize videosnimaka opljačkanih kladionica i ctreža, odnosno fotorobota.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙