FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 15. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 15. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

MEISE - Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u četvrtak u Meiseu, nedaleko od Bruxellesa, kako nije zabrinut za Hrvatsku u kontekstu pregovora o novom dugoročnom europskom proračunu, kojima je posvećen summit EU-a 15. i 16. prosinca u Bruxellesu. Premijer Sanader doputovao je u Meise na summit čelnika Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih demokršćanskih i narodnjačkih stranaka. Summit EPP-a, najjače frakcije u Europskom parlamentu, posvećen je pripremama za summit EU-a, koji danas počinje u Bruxellesu. Sanader je u izjavi za novinare izrazio očekivanje da će europski čelnici učiniti sve kako bi postigli kompromis. "Još uvijek spadam u one koji očekuju da će Velika Britanija, možda sutra ili večeras, izaći s nekim prijedlogom koji bi svi prihvatili", rekao je Sanader. "U svakom slučaju nisam zabrinut za Hrvatsku", naglasio je Sanader.

ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske pozdravila je jučerašnje usvajanje rezolucije H. Res. 529 Zastupničkog doma američkog Kongresa kojom se preporučuje što skorije priključenje Republike Hrvatske u punopravno članstvo u NATO, priopćeno je iz Vlade u četvrtak. Kongresna rezolucija odaje priznanje Hrvatskoj u postizanju napredaka u ispunjavanju kriterija za članstvo u NATO-u, navodeći kako se od stjecanja neovisnosti Hrvatska razvila u stabilnu demokratsku državu utemeljenu na vladavini prava i poštivanju ljudskih prava, te se ističe značajan doprinos Hrvatske u borbi protiv međunarodnog terorizma, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Odvjetnici haških optuženika Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača stigli su u četvrtak poslije podne u Ministarstvo pravosuđa u Zagrebu na sastanak vladina Savjeta za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY), posvećen suradnji u postupcima koji se protiv trojice hrvatskih generala vode pred Haškim sudom. Sastanak je, prema najavi Gotovininih branitelja, posvećen pomoći koju Hrvatska može pružiti u obrani trojice generala, suradnji obrane s tzv. prijateljima suda (institutom kojim bi se Vlada mogla uključiti u predmete), te koordinaciji njihova rada na pobijanju dijelova optužnica koje su interesu obje strane.

ZAGREB - Najnovija stajališta slovenskog ministarstva vanjskih poslova o odnosima s Hrvatskom nisu korektna, a Slovenija neprimjereno koristi svoje članstvo u Europskoj uniji i NATO-u kao element uvjetovanja ili pritiska na susjednu prijateljsku državu, priopćilo je u četvrtak hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Ministarstvo se oglasilo priopćenjem u povodu dokumenata objavljenih u ponedjeljak na službenoj internet stranici Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije, pod naslovima: "Stajališta o graničnom pitanju između Slovenije i Hrvatske" i "Stajališta o pitanju garancija nekadašnje Jugoslavije za devizne štedne uloge". Ministarstvo je priopćila da je temeljna pretpostavka za rješavanje spornih pitanja "istinit, objektivan i korektan prikaz dosadašnjeg tijeka pregovora o razgraničenju državne granice na moru i povratu duga Ljubljanske banke - Glavne filijale Zagreb, što nije slučaj u navedenim slovenskim 'Stajalištima'". Ministarstvo "ocjenjuje nepotrebnim i neprimjerenim da Republika Slovenija svoje članstvo u EU-u i NATO-u koristi kao element uvjetovanja ili pritiska na susjednu prijateljsku državu. Povezivanje i uvjetovanje rješenja graničnog pitanja, prema navedenim Stajalištima slovenske strane, s rješenjem drugih otvorenih pitanja suprotno je međunarodnim standardima i dodatno opterećuje odnose", stoji u priopćenju.

BEČ - Posljednjih godina u Bosni i Hercegovini ostvaren je značajan napredak, ali još preostaje obaviti velik posao i tu će važnu ulogu imati Misija OESS-a, rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH lord Paddy Ashdown obraćajući se, u četvrtak u Beču, po posljednji put na toj dužnosti, članovima Stalnog vijeća OESS-a. Ashdown je u svom govoru pozvao članice EU da ne naprave pogrešku i zbog svojih unutarnjih problema zatvore vrata za države Zapadnog Balkana, jer je njihova europska perspektiva glavni element stabilizacije i sigurnosti u regiji. Prema njegovim riječima, Zapad sada, kada je BiH na putu prema integriranju s ostatkom Europe, mora prenijeti više ovlasti na bosanskohercegovačke čelnike.

BEOGRAD - Predstavljanje medijske kampanje Vlade Hrvatske i OESS-a za povratak i reintegraciju izbjeglih i raseljenih osoba, pod nazivom "Gdje ima mjesta za sve" i "Hrvatska je dom svih njenih građana", koje se trebalo održati u četvrtak, otkazano je zbog toga što se pozivu da se pridruži kampanji nije odazvao Komesarijat za izbjeglice Republike Srbije, koji se prije nekoliko dana negativno odredio prema kampanji. U priopćenju Veleposlanstva RH u Beogradu navodi se da je javna prezentacija otkazana s obzirom na to da se u prošlotjednom priopćenju Komesarijata za izbjeglice navodi, između ostalog, da "nije pravi trenutak za ovakvu vrstu aktivnosti", da se "ne vidi da li će ona doprinijeti unapređenju procesa povratka", te da su "reakcije izbjeglica i izbjegličkih udruženja u Republici Srbiji po ovom pitanju prilično negativne".

ATENA - Grčki gradski prijevoz prekinut je, a djelatnici državnih tvrtki u četvrtak štrajkaju u znak prosvjeda protiv novog zakona o radu za kojeg vjeruju da je samo najava još drastičnijih reformi u javnom sektoru. Dan nakon općeg štrajka u cijeloj zemlji, zaposlenici u javnom prijevozu ostali su u štrajku još 24 sata tako da je promet u Ateni gotovo zaustavljen. Djelatnici državnih tvrtki, koji će novim zakonom izgubiti sigurnost od otkaza, također štrajkaju. "Ovaj zakon neće proći, čak ako se za njega i bude glasovalo u parlamentu", rekao je Dimitris Apostolopoulos, tajnik sindikata telekomunikacija OTE. Konzervativna vlada odbila je komentirati broj sudionika štrajka.

SARAJEVO - Odjel za ratne zločine pri Tužiteljstvu BiH podigao je novu optužnicu za zločine počinjene na području Srebrenice, potvrdila je u četvrtak Hini glasnogovornica Tužiteljstva BiH Edita Pejović. Ona je kazala da optužnica čeka potvrdu Suda BiH kako bi postala pravomoćna te da sukladno Zakonu o kaznenom postupku BiH detalji koje ona sadrži prije toga ne mogu biti objavljeni. Banjalučke Nezavisne novine objavile su u četvrtak kako je Odjel za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao optužnicu protiv 11 osoba zbog ratnog zločina počinjenog u srpnju 1995. na području Srebrenice. Po pisanju lista, deset optuženih nalazi se u pritvoru, dok je jedan na slobodi.

ZAGREB - Odgovornost za tragediju u školi u Beslanu, u kojoj je život izgubilo oko 330 ljudi, a pola od njih bila su djeca, kada su je zauzeli čečenski napadači u rujnu 2004., snose samo teroristi, rekao je u intervjuu za Rosijskuju Gazetu predsjednik ruskog parlamentarnog povjerenstva za istragu terorističkog napada na školu u Beslanu Aleksandr Toršin. Većina preživjelih okrivila je lokalne dužnosnike jer nisu uspjeli zaustaviti naoružane napadače da dođu do Beslana, a nakon toga nisu uspjeli organizirati učinkovit odgovor. Toršin je rekao da je pogrešno okrivljavati bilo koga osim pobunjenika odanih čečenskom vođi Šamilu Basajevu koji je pokrenuo napad. "Zašto je javnost tako zainteresirana za kažnjavanje krivih činovnika, a nije za za uhićenje naručitelja i organizatora napada?", pita se Toršin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙