FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUS traži državna jamstva za Željezaru Split

ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska udruga sindikata (HUS)uputila je danas Vladi zamolbu za izdavanjem državnih jamstava zakreditno zaduženje Željezare Split.
ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska udruga sindikata (HUS) uputila je danas Vladi zamolbu za izdavanjem državnih jamstava za kreditno zaduženje Željezare Split.

Na osnovu Programa restrukturiranja crne metalurgije u Hrvatskoj, Vlada je 28. travnja donijela Odluku o davanju državnih jamstava u iznosu polovine sredstava predviđenih tim programom, podsjeća se u priopćenju HUS-a.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva poslalo je 30. kolovoza prijedlog Ministarstvu financija za izdavanje novih jamstava za treći kvartal, no jamstva još nisu izdana, a već je nastupio rok za izdavanje jamstava za četvrti kvartal.

Neizdavanje predviđenih jamstava za kreditno zaduženje potpuno će zaustaviti realizaciju programa i s vremenom dovesti tvornicu u bezizlazan položaj te na kraju zaustaviti proizvodnju, a 490 radnika ostat će bez radnih mjesta i izvora egzistencije.

Splitska željezara jedini je proizvođač betonskog željeza u Hrvatskoj i jedini pravi korektor cijene željeza na domaćem tržištu, pa je jasno što će se dogoditi s tim cijenama bez proizvodnje tvornice, upozorava HUS.

Imajući u vidu skorašnju privatizaciju i Program restrukturiranja crne metalurgije, socijalni moment i opasnost za tržište ako Hrvatska ostane bez jedinog proizvođača betonskog željeza, HUS se nada da će Vlada izdati državna jamstva kako bi se osigurali normalan rad željezare i priprema za što povoljniju privatizaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙