FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 15. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 12,30 sati
ZAGREB, 15. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati

ZAGREB - Hrvatski je sabor danas sjednicu nastavio raspravom o Vladinu Prijedlogu zakona o podjeli HŽ-a, koji je u hitnoj saborskoj proceduri. Državni tajnik u Ministarstvu prometa Dražen Breglec pojasnio je da bi se HŽ podijelio na četiri društva - upravljanje, održavanje i izgradnja željezničke infrastrukture, prijevoz putnika, prijevoz tereta i vuču vlakova. Osnovalo bi se i krovno društvo kojemu bi država bila jedini vlasnik. Saborska oporba smatra da se iza Vladin prijedlog podjele HŽ-a krije brza privatizacija HŽ-a i rasprodaja njegove imovine, vrijedne 7,5 milijardi kuna. Oporbenjaci drže da je restrukturiranje željeznica nemoguće bez prethodne modernizacije, te da četiri tvrtke na koje Vlada želi podijeliti HŽ, zbog zastarjele tehnologije, neće biti konkurentne na budućem zajedničkom europskom tržištu željezničkog prometa.

ZAGREB - Sindikat hrvatskih zaštitara i čuvara najavio je danas spremnost na pregovore s Udrugom zaštitarske djelatnosti Hrvatske udruge poslodavaca o Kolektivnom ugovoru. Spremni smo na sklapanje Kolektivnog ugovora kako bi se završilo stanje kaosa i anarhije u toj djelatnosti u kojoj trenutno radi 17.300 ljudi u 185 tvrtki, rekao je predsjednik sindikata Milan Marić na konferenciji za novinare. Sindikat će tražiti najnižu osnovnu plaću od 2.185 kuna, te beneficirani radni staž od 16 mjeseci za 12 mjeseci za zaštitare i 14 mjeseci za 12 mjeseci za čuvare.

ZAGREB - Predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske Stjepan Krajačić ocijenio je danas na sjednici Glavnog odbora da je 12 godina borbe umirovljenika za nezakonito poništena prava završilo uspješno, pa će odsad Sindikat prioritetno raditi na rješavanju problema novih umirovljenika. Umirovljeni nakon 1999. nemaju pravo na drugi mirovinski stup, a dovedeni su u sramotni položaj zbog niskih mirovina koje iz godine u godinu padaju, rekao je Krajačić. Prosječna mirovina u 2005. godini bia je 1.857 kuna, no za 23.000 novih umirovljenika samo 1.244 kune.

ŠIBENIK - Hrvatski blok (HB) neće ubuduće u Kninu sudjelovati u koalicijskoj vlasti s HDZ-om i HSP-om ako nakon jučerašnje promjene Statuta grada za trećeg dogradonačelnika bude izabran vijećnik iz redova SDSS-a, kazali su danas na tiskovnoj konferenciji dopredsjednik središnjice HB-a Mario Kovač i predsjednik županijske organizacije te stranke, Ivica Ledenko. "Nova odredba Statuta glasi da 'gradonačelnik ima u pravilu dva zamjenika', a dosad je stajalo da 'gradonačelnik ima dva zamjenika'. Mi znamo da se nije usklađivao Statut grada Knina sa Zakonom o lokalnoj upravi. Usklađivao se dogovor Ive Sanadera s Miloradom Pupovcem iz srpnja ove godine da će riješiti 'problem' Knina", rekao je Ledenko.

ZAGREB - Osječko tužiteljstvo podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku zahtjev za proširenje istrage protiv 44-godišnjeg Freda Marguša kojeg terete za nove ratne zločine, odnosno ubojstva srpskih civila u Domovinskom ratu, doznaje se u Državnom odvjetništvu. Podatak o zahtjevu za proširenjem istrage protiv Marguša, za kojeg se već vode i druge istrage zbog ubojstva srpskih civila na području Osijeka i Čepina, Državno odvjetništvo objavilo je i na internet stranici, navodeći samo inicijale i godište osumnjičenika. U posljednjoj prijavi Marguša se tereti da je od 21. do 25. studenoga 1991. kao niži zapovjednik Hrvatske vojske u Čepinu, a protivno odredbama međunarodnog prava, uz prijetnju vatrenim oružjem uhitio bračni par srpske narodnosti N. V. (1933.) i N. V. (1938.).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙