FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Donacija Klaićevoj bolnici za liječenje djece oboljele od tumora

ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Diners Club Adriatic donirao je105.000 kuna Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, kojima jenabavljena preostala oprema za novoosnovani Centar za autolognutransplantaciju krvotvornih matičnih stanica u djece koja boluju odsolidnih tumora, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare uDječjoj bolnici.
ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Diners Club Adriatic donirao je 105.000 kuna Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, kojima je nabavljena preostala oprema za novoosnovani Centar za autolognu transplantaciju krvotvornih matičnih stanica u djece koja boluju od solidnih tumora, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Dječjoj bolnici.

Voditeljica Referalnog centra za solidne tumore dječje dobi Melita Nakić istaknula je da će, zahvaljujući toj pomoći, Centar započeti s radom na proizvodnji i transplantaciji matičnih stanica.

Centar je opremljen najsuvremenijim uređajima i u njega je uloženo dva milijuna kuna. Postupak autologne transplantacije krvotvornih matičnih stanica putem aparata, kojim se matične stanice uzimaju prije citostatske terapije i vraćaju nakon terapije, omogućava regeneraciju koštane srži i bitno povećava mogućnost trajnog izliječenja djece.

Zloćudni tumori drugi su po redu uzrok smrtnosti djece, no zahvaljujući suvremenim metodama trajno se izliječi dvoje od troje djece.

Na Onkološki odjel Klaićeve bolnice godišnje dođe 50 novih bolesnika, a oko 150 ih je na intenzivnom tretmanu liječenja.

Riječ je o rijetkim i ozbiljnim bolestima koje zahtijevaju intenzivne kemoterapijske postupke i liječenje citostaticima, koji negativno djeluju na koštanu srž i onemogućuju stvaranje krvnih stanica u djece, što može dovesti i do smrti.

Stručnjaci ističu da će transplantacija matičnih stanica djeci pružiti bolje šanse za ozdravljenje i omogućiti velike uštede u zdravstvu, budući da jedno presađivanje u inozemstvu stoji 75.000 eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙