FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 14. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21sat.
ZAGREB, 14. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski sabor popodne je zaključio maratonsku raspravu o programskom i financijskom izvješću HRT-a, koju su i jučer i danas obilježile žestoke kritike HDZ-ovih zastupnika na račun HRT-a. Iako je većina oporbenih zastupnika, prozivajući HDZ da stigmatizira i želi politički porobiti HRT, napustila sabornicu, HDZ-ovi su zastupnici nastavili kritizirati, najavivši da zbog krivotvorenih podataka ne će poduprijeti financijsko, a zbog protuhrvatskog programa, posebno u emisijama "Latinice", ni programsko izvješće HRT-a. Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić odbacio je HDZ-ove optužbe da je izvješće o poslovanju "frizirano". "HRT je poslovno stabilan i oni koji govore o zlouporabama to bi morali dokazati", poručio je HDZ-ovim zastupnicima.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je danas kako je ozbiljno zabrinuto raspravom u Hrvatskom saboru o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), ocijenivši ju kao izravan pritisak politike na javni medij. HND navodi kako ne sumnja u načelnu dobronamjernost pojedinih rasprava zastupnika koji su iskazali nezadovoljstvo programom HRT-a, posebno informativnim. Ipak moramo podsjetiti da utvrđivanje programa HRT-a nipošto nije u ovlasti Hrvatskog sabora, kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Dragutin Lučić. Navodi se da je "miješanje političara, i na vlasti i u oporbi, u uređivanje informativnih i ostalih emisija nedvojbeno ugroza slobode medija i javne riječi uopće" i odražava se neizbježivo na stvaranje nesigurnosti i autocenzure u novinara čiji je posao zaštititi pravo javnosti da zna sve što je od javnog interesa.

ZAGREB - Vijeće za medije Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) smatra razinu i ton saborske rasprave o HRT-u potpuno neprihvatljivima. "Ta je saborska rasprava neskrivena težnja vladajućeg bloka da konačno uspostavi programsku kontrolu HRT-a i uspostavi vodstvo od povjerenja na Prisavlju", navodi HHO u današnjem priopćenju. Vladajući blok zastupnika ojačan 'slobodnim strijelcima' upustio se u pretežno žestoku kritiku ovogodišnjih emisija, ocjenjuje Vijeće za medije HHO-a. Zapanjujućom smatra lakoću kojom, kako navode, narodni tribuni tragičnu sudbinu jednog branitelja koriste za politički obračun i kojom programu pripisuju antihrvatsko obilježje ili ljevičarsku isključivost.

ZAGREB - Vladin zakonski prijedlog koji donosi posebna prava iz mirovinskog osiguranja za pirotehničare dobio je večeras u Hrvatskom saboru punu potoru zastupničkih klubova. Po Vladinu prijedlogu, pirotehničari će u starosnu mirovinu moći, bez obzira na godine starosti, s najmanje 30 godina staža, od čega deset neprekidnog rada na poslovima razminiranja. Hrvatski sabor sutra nastavlja raspravu o zakonskim prijedlozima o humanitarnom razminiranju te o posebnim pravima iz mirovinskog osiguranja za pirotehničare. Sabor će razmotriti i prijedog zakona kojim bi se Hrvatske željeznice podijelilo na četiri društva. Sabor će sutra glasovati i o temama koje je raspravio proteklih dana, te time, kako se očekuje, zaključiti 17. sjednicu i redovan rad za ovu godinu.

ZAGREB - Hrvatski je sabor danas, samo dan prije isteka ustavnog roka za redovito zasjedanje, proširio dnevni red tekuće sjednice s još četiri točke. U dnevni red posljednje ovogodišnje sjednice uvršten je Prijedlog zakona o podjeli trgovačkog društva Hrvatske željeznice d.o.o, u hitnom postupku, konačni prijedlozi zakona o humanitarnom razminiranju i zakona o posebnim pravima iz mirovinskog osiguranja zaposlenika na poslovima razminiranja, te Prijedlog odluke o imenovanju predsjednika i dijela članova Uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Te točke Sabor će morati raspraviti do sutra u ponoć, kad istječe ustavni rok za redovito zasjedanje i počinje jednomjesečna stanka.

ZAGREB - Saborski Odbor za ljudska prava pozvao je danas Vladu da u suradnji sa zainteresiranim udrugama pripremi zakon o zaštiti spomen-područja Golog otoka. Odbor je tako podupro prijedlog udruge "Ante Zemljara" da se Goli otok zaštiti kako bi se sjećanje na komunističke zločine sačuvalo za buduće naraštaje. Članovi Odbora na današnjoj su tematskoj sjednici izrazili nadu da će projekt zaštite golootočnog spomen-područja biti proveden do 60. obljetnice osnutka logora, 2009.

ZAGREB - Nevladina udruga GONG dobila je priznanje na natječaju "Mladi aktivni građani" Vijeća Europe za projekt "Prvi put biram" koji GONG provodi već šestu godinu u hrvatskim srednjim školama, priopćeno je danas iz GONG-a. GONG je svoj projekt prijavio u listopadu na natječaj što ga je Vijeće Europe objavilo u sklopu proslave Europske godine građanskog obrazovanja, a proglašen je jednim od pet pobjednika zahvaljujući rezultatima i uspjehu projekta u kojem je do sada sudjelovalo 100.000 učenika. Iz GONG-a priopćuju da je natječaj bio namijenjen projektima koji svojim edukacijskim ciljevima i metodama potiču mlade da se aktivno uključe u društvo i podižu svijest o važnosti društvenog djelovanja u lokalnoj zajednici.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je ustvrdio kako zbog osnivanja Gradskog komunalnog holdinga, gdje će biti objedinjena sva gradska trgovačka društva, nitko od 12.700 zaposlenih neće ostati bez posla, demantirajući time pojedine interpretacije u medijima da će doći do otpuštanja radnika. Bandić je na briefingu za novinare u Gradskom poglavarstvu rekao da u studiji Ekonomskog fakulteta "Model integriranog upravljanja trgovačkim društvima u vlasništvu grada" stoji da je približno 25 posto zaposlenih ondje višak, ali i naglasio da će oni vjerojatno otići u mirovinu ili biti zbrinuti na neki drugi način, a ne otpušteni. "Cilj nam je racionalizacija upravljanja komunalnim poslovima i smanjivanje izdataka u gradskom proračunu", rekao je Bandić.

ZAGREB - Nakon dvogodišnjeg pregovaranja između Vlade i dviju sindikalnih organizacija koji okupljaju zaposlenike na poslovima razminiranja danas je potpisan Kolektivni ugovor za javne službenike i namještenike Hrvatskog centra za razminiranje (HCR). Kolektivni ugovor je u ime Vlade potpisao Zlatko Gledec, u ime HUS-ova Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja Dražen Kiš te u ime Sindikata humanitarnog razminiranja Igor Vukorepa. Potpisivanju Kolektivnog ugovora bili su nazočni savjetnik predsjednika Vlade za poslove razminiranja i predsjednik Savjeta HCR-a Đuro Brodarac i ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth. Svi nazočni izrazili su zadovoljstvo što je taj važan dokument potpisan.

ZAGREB - Primjena Hrvatskoga nacionalnog obrazovnog standarda (HNOS), koji se sada provodi pokusno u 50 škola, prilika je da se poboljšaju i udžbenici, izjavio je državni tajnik za osnovno obrazovanje u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Nevio Šetić, komentirajući izjavu predsjednika Stjepana Mesića da se u reformi školstva trebaju revidirati udžbenici povijesti. Provedba HNOS-a je i prilika da se ne upada u zamke u koje neki olako upadaju, izjavio je Šetić, napomenuvši kako je to vrlo važno u vremenu integracija. Udžbenici se sustavno poboljšavaju, dodao je. Predsjednik Mesić izjavio je prije dva dana na Nacionalnoj konferenciji Hrvatske prema gospodarstvu znanja da u reformi školstva treba revidirati i udžbenike iz kojih se uči povijest, kako bi se ispravno učilo o ustaškom razdoblju.

ZAGREB - Zastupnici SDSS-a ocijenili su danas kako se nameće zaključak da HDZ odbijajući raspravu o etnički motiviranim incidentima ne želi obaviti svoj dio posla na suzbijanju takvih incidenata. Nakon što su neke nevladine udruge upozorile na porast etnički motiviranog nasilja nad Srbima, saborski Odbor za ljudska prava je prije više od mjesec dana, a na prijedlog SDSS-a, zatražio da ga o tome izvijesti MUP, što je MUP i učinio prije dva tjedna. HDZ-ovci su se na jučerašnjoj sjednici odbora usprotivili da se raspravlja isključivo o nasilju nad Srbima, ocjenjujući da je riječ o manipulacijni jedne nacionalne manjine, te o "politikantskom pokušaju da se Hrvatskoj dodatno oteža, u ovom teškom trenutku". Revoltirani stavom svog koalicijskog partnera, SDSS-ovci su zatražili da se ta točka povuče s dnevnog reda i napustili sjednicu.

SPLIT - Vijeće u kulturi za film i medijsku djelatnost grada Splita oglasilo se danas priopćenjem u povodu otkaza snimanja prizora iz filma "Omen 666" u produkciji američkog 20th Century Foxa koje su se trebale snimati na Manastirinama u Solinu i u staroj splitskoj jezgri. U dopisu ministru kulture Boži Biškupiću i pročelniku Konzervatorskog odjela u Splitu Jošku Belamariću navodi se kako Vijeće "prosvjeduje zbog nerazumne, cenzorske i gospodarski štetne odluke o povlačenju suglasnosti za snimanje dviju scena u produkciji '20th Century Foxa'". Također se ističe kako Vijeće smatra "neprihvatljivim da izdavanje ili neizdavanje odobrenja za bilo koji kulturni projekt ovisi o pretpostavljenu svjetonazoru, jer je to uvod u cenzuru".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙