FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strasbourg: Otvorena prva plenarna skupština europskih Roma

STRASBOURG, 13. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Forum Roma i nomadskihnaroda u utorak je otvorio prvu plenarnu skupštinu pri Vijeću Europe uStrasbourgu.
STRASBOURG, 13. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Forum Roma i nomadskih naroda u utorak je otvorio prvu plenarnu skupštinu pri Vijeću Europe u Strasbourgu.

"Dugo smo sanjali o paneuropskom forumu kojim bi se ujedinilo 12 milijuna europskih Roma. Danas nam se taj san i ostvario", kazao je Rudko Kawczynski, obnašatelj dužnosti predsjednika Europskog foruma Roma i nomadskih naroda na otvorenju sastanka na kojem su prisustvovali predstavnici Roma iz 42 europske zemlje.

Forum je osnovan 2004. god. kako bi zastupao 12 milijuna europskih Roma. Njegov je cilj osigurati Romima primjenu temeljnih ljudskih prava i sloboda, sprečavanje rasizma i diskriminacije kojoj su izloženi i promicanje integracije u zemljama u kojima žive.

Forum traje do četvrtka, a očekuje se da će sudionici usvojiti statut organizacije i imenovati predsjednika.

Sudionici foruma trebali bi razgovarati o osnovnim problemima koji stoje pred zajednicom Roma, posebno "problemima sa zapošljavanjem, stanovanjem, zdravstvenom brigom i obrazovanjem".

Forum će se pozabaviti i promicanjem romskog jezika, povijesti, te kulture.

Romi, nomadski narod koji je stigao iz Indije prije deset stoljeća, raširio se po cijeloj Europi od 14. stoljeća i to najviše na Balkanu, a zatim u istočnoj i srednjoj Europi, Španjolskoj i Portugalu te na kraju u sjevernoj Europi i na području Velike Britanije.

Točan broj Roma u Europi temelji se uglavnom na procjenama jer polovica država članica Vijeća Europe ne prikuplja podatke prema toj etničkoj odrednici.

No, prema nekim podacima Roma ima najviše u Rumunjskoj (službeno 535 tisuća, po neslužbenim procjenama 2-2,5 milijuna), i Bugarskoj (službeno 370 tisuća, neslužbeno 800 tisuća).

Slijede Španjolska (600 do 800 tisuća), Mađarska (700 tisuća), te Srbija i Crna Gora (450 tisuća).

Osim Roma, Forum u Strasbourgu će okupiti i tisuće drugih putujućih naroda poput Jeniša, autohtonog nomadskog naroda koji živi u Švicarskoj i Njemačkoj, te "putnika" u Irskoj.

Ideju o pokretanju Foruma iznijela je 2001. godine predsjednica Finske Tarja Halonen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙