FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Usmene povijesti starijih Romkinja grada Rijeke"

RIJEKA,18. studenog 2005.(Hina) - U Rijeci je danas predstavljenaknjiga "Usmene povijesti starijih Romkinja grada Rijeke" kao dioistoimena projekta provedena ove godine koja sadrži razgovore s 15Romkinja.
RIJEKA,18. studenog 2005.(Hina) - U Rijeci je danas predstavljena knjiga "Usmene povijesti starijih Romkinja grada Rijeke" kao dio istoimena projekta provedena ove godine koja sadrži razgovore s 15 Romkinja.

Nositelj projekta je riječka udruga žena Romkinja "Bolji život", partner u projektu je Gradska knjižnica, a novčano ga je pomogao Institut "Otvoreno društvo".

Urednica knjige Ana Bogdanić razgovarala je sa starijim Romkinjama o njihovu životu, brakovima, djeci, usporedbama prošlih vremena i sadašnjeg i ostalome. Razgovori su snimani uz eventualno potreban prijevod s romskog ili albanskog jezika na mjestu razgovora te su u knjizi tiskani u izvornu obliku. Žene s kojima se razgovaralo i druge pojedinosti romskih naselja u Rijeci fotografski je zabilježila Danijela Čepulić.

Ana Bogdanić na današnjem je predstavljanju izrazila nadu da će ta knjiga služiti nastavnicima povijesti u osnovnim i srednjim školama koji žele obogatiti školski program poučavajući učenike o povijesti i životu Roma te pridonoseći razbijanju predrasuda o njima.

Kazala je da je pristup u obliku bilježenja usmenih povijesti nužan da bi se sastavila potpuna slika o Romima jer nema romske pisane povijesti, a i povijesnih je dokumenata o toj temi malo.

Koordinatorica projekta i predsjednica udruge "Bolji život" Sandra Pavelić rekla je da je uključenjem u projekt željela pokazati kakav je bio život Romkinja u naraštaju prije njezina, kako bi se vidjelo da se taj naraštaj zbog raznih razloga nije mogao školovati ili bolje živjeti kao današnje mlađe Romkinje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙