FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drugi dan zaredom nasilje u Sydneyu

SYDNEYDrugi dan zaredom nasilje u SydneyuSYDNEY, 12. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Drugi dan zaredom, u najvećemaustralskom gradu Sydneyu u ponedjeljak navečer izbilo je nasilje,potaknuto sukobom na rasnoj osnovi, u kojem je ozlijeđena najmanjejedna osoba i pričinjena velika materijalna šteta, rekli su svjedoci.
SYDNEY, 12. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Drugi dan zaredom, u najvećem australskom gradu Sydneyu u ponedjeljak navečer izbilo je nasilje, potaknuto sukobom na rasnoj osnovi, u kojem je ozlijeđena najmanje jedna osoba i pričinjena velika materijalna šteta, rekli su svjedoci.

Skupine uglavnom mladih nasilnika razbijale su trgovački centar Cronulla Beach na jugu Sydneya, kao i brojne automobile, izvijestio je lokalni radio 2GB.

"Ljudi stoje vani u stanju šoka i gledaju", rekao je jedan reporter i dodao da vlada "neopisiv kaos" dok vozila hitne pomoći i policije kruže u svim smjerovima, a ulice su blokirane.

Policija je navodno uhitila skupinu od pet osoba.

U nedjelju je u istoj četvrti ranjeno tridesetak osoba i pet policajaca u rasističkom nasilju, najtežem ikada zabilježenom u Australiji.

Međurasne napetosti prerasle su u nedjelju na sydneyskoj plaži u nasilje kada je 5.000 osoba, među kojima su neki uzvikivali rasističke slogane, napalo mladež arapskog porijekla govoreći kako brane svoj dio plaže.

Pijana mladež je po plaži ganjala i napadala Australce za koje im se činilo da su porijeklom s Bliskog istoka, a dok je policija s psima pokušavala zaustaviti sukobe neki su sklonište potražili u obližnjim dućanima i hotelima.

Do večeri se nasilje proširilo i na drugu plažu, Maroubra, gdje su nasilnici naoružani baseball palicama razbijali automobile. Policija je priopćila da je jedan čovjek izboden nožem u južnom dijelu Sydneya što su mediji ocijenili kao nastavak rasnog nasilja.

Povod za nasilje bio je prošlotjedni izgred kada je dvojicu spasilaca na plaži napala skupina mladića iz zapadnih predgrađa Sydneya, za koje se smatra da su arapskog podrijetla.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙