FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sydney: 5.000 ljudi u međurasnom sukobu na plaži

SYDNEY, 11. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Međurasne napetostiprerasle su u nedjelju na sydneyskoj plaži u nasilje kada je 5.000osoba, među kojima su neki uzvikivali rasističke slogane, napalomladež arapskog porijekla govoreći kako brane svoj dio plaže.
SYDNEY, 11. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Međurasne napetosti prerasle su u nedjelju na sydneyskoj plaži u nasilje kada je 5.000 osoba, među kojima su neki uzvikivali rasističke slogane, napalo mladež arapskog porijekla govoreći kako brane svoj dio plaže.

Pijana mladež je po plaži ganjala i napadala Australce za koje im se činilo da su porijeklom s Bliskog istoka, a dok je policija s psima pokušavala zaustaviti sukobe neki su sklonište potražili u obližnjim dućanima i hotelima.

Do večeri se nasilje proširilo i na drugu plažu, Maroubra, gdje su nasilnici naoružani baseball palicama razbijali automobile. Policija je priopćila da je jedan čovjek izboden nožem u južnom dijelu Sydneya što su mediji ocijenili kao nastavak rasnog nasilja.

Dok se gomila kretala plažom jedan je čovjek s kamiona uzviknuo "Nećemo više Libanonce" što je kao slogan prihvatila skupina oko njega i nastavila ga uzvikivati. Drugi su nosili australske zastave i bili obučeni u dresove australskih sportskih reprezentacija.

Policija je uhitila 12 osoba radi nedoličnog ponašanja i napada i zatvorile ceste prema plaži Cronulla.

"Ponašanje koje je danas viđeno na plaži Cronulla odvratno je i sramotno. To sigurno nije australski način", rekao je dužnosnik sydneyske policije Mark Goodwin. Goodwin je rekao da su neki od napadnutih bili arapskog porijekla, ali da su rođeni u Australiji.

Povod za nasilje bio je prošlotjedni izgred kada su dvojicu spasilaca na plaži napala skupina mladića iz zapadnih predgrađa Sydneya, za koje se smatra da su arapskog podrijetla.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙