FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veliko slavlje u Australiji

SYDNEY, 16. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Premda nogomet nijenajpopularniji sport u Australiji, plasman australske reprezentacijena Svjetsko prvenstvo izazvao je veliko oduševljenje u "Down under".
SYDNEY, 16. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Premda nogomet nije najpopularniji sport u Australiji, plasman australske reprezentacije na Svjetsko prvenstvo izazvao je veliko oduševljenje u "Down under".

U većini gradova navijači su izašli na ulice kako bi proslavili pobjedu protiv Urugvaja i prvi plasman "Socceroosa" na završnicu World Cupa nakon 32 godine čekanja. Posljednji i do sada jedini put na SP-u su sudjelovali 1974. godine Njemačke.

"Još uvijek ne vjerujem kako ćemo nastupiti u Njemačkoj. Bila je ovo utakmica za ljude čvrstih živaca. No, sasvim zasluženo smo pobijedili," kazao je kapetan australske reprezentacije, Mark Viduka. Bivši napadač zagrebačkog Dinama umalo je postao tragičar, nakon što je promašio kazneni udarac, no spasio ga je vratar Mark Schwarzer, koji je obranio dva 11-erca - nadmudrio je Darija Rodrigueza i Marcela Zalayetu. Osim Viduke u redovima australske vrste još su sedmorica australskih Hrvata - vratari Ante Čović (Hammarby) i Željko Kalac (Milan), te Ljubo Miličević (Thun), Tony Popović (Crystal Palace), Josip Skoko (Wigan Athletic), Jason Culina (PSV Eindhoven), te Marco Bresciano (Parma), kojem je majka Hrvatica.

"Ovaj sam trenutak godinama sanjao. Pred ovako sjajnom publikom nismo mogli izgubiti. Ovo je bio posljednji vlak da ova generacija izbori SP," dodao je Viduka.

Australce je do velikog uspjeha predvodio Nizozemac, Guus Hiddink kojem će Australija biti treća reprezentacija koju će voditi na završnicima svjetskih prvenstava. Vodio je i Nizozemsku, te Južnu Koreju.

"Nismo imali mnogo vremena za kvalitetne pripreme. No, dečki su bili sjajni. Izgarali su na terenu, igrali hrabro i zaslužili su mjesto u Njemačkoj," smatra Hiddink.

Među prvima plasman na SP igračima je čestitao australski premijer, John Howard naglasivši kako ovaj uspjeh mnogo znači za zemlju i njezine stanovnike.

"Jedva sam preživio izvođenje jedanaesteraca. Čestitam dečkima na lavovskoj borbi," poručio je Howard.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙