FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poteškoće s vidom mogu biti rani znak multiple skleroze

njemački znanstvenici.
NEUSS, Njemačka, 12. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Poteškoće s vidom, grčenje mišića i problemi s koordinacijom mogu biti prvi znakovi multiple skleroze (MS), upozorili su njemački znanstvenici.

"Oboljeli od MS-a u početku bolesti često su se tužili na gubitak osjeta u rukama, nogama ili torza", objasnio je Curt Beil iz njemačke udruge neurologa sa sjedištem u gradu Neussu.

Kod približno trećine oboljelih MS se najprije manifestira u poteškoćama s vidom, među kojima su potpun ili djelomičan gubitak vida (optički neuritis), dvostruka ili zamagljena slika.

"Općenit osjećaj umora i nedostatka koncentracije mogu se ubrojiti u prve simptome", kaže Beil. Tko god ima nekoliko takvih simptoma duže vrijeme morao bi što prije posjetiti specijalista.

U mnogim slučajevima od pojave prvih simptoma do dijagnoze mogu proteći i tri do četiri godine.

"Premda trenutačno ne postoji lijek za MS rano otkrivanje bolesti može omogućiti liječenje simptoma i usporiti pojavu bolesti", rekao je Beil. "Znatno se može popraviti i kvaliteta života."

MS je kronična bolest koja oštećuje neurone u mozgu. Često uzrokuje probleme s vidom, depresiju, slabost, otežanu koordinaciju i otežan govor. u težim slučajevima MS-a mogu se pojaviti otežano kretanje i invalidnost. Od te bolesti češće obolijevaju žene nego muškarci i obično se prvi put pojavi između 20. i 30 godine života.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙