FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hladne noge ipak dovode do prehlade

LONDON, 14. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Hladnoća ipak možeuzrokovati prehladu, objavili su u ponedjeljak britanski znanstveniciopovrgavajući medicinsko uvjerenje kako ne postoji veza izmeđupojavljivanja simptoma prehlade i pada tjelesne temperature.
LONDON, 14. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Hladnoća ipak može uzrokovati prehladu, objavili su u ponedjeljak britanski znanstvenici opovrgavajući medicinsko uvjerenje kako ne postoji veza između pojavljivanja simptoma prehlade i pada tjelesne temperature.

Istraživači sa sveučilišta u Cardiffu, centra za proučavanje prehlade, platili su 90 studenata da 20 minuta sjede s nogama u lavoru hladne vode. Nekoliko dana kasnije u studiji je utvrđeno da je 13 studenata prijavilo simptome prehlade kao što su curenje iz nosa ili suho grlo, dok je u kontrolnoj skupini od isto toliko studenata koji su nosili čarape i držali noge suhim samo petoro imalo simptome prehlade.

"Kada stavite stopala u hladnu vodu uzrokujete duže stiskanje krvnih žila u nosu", rekao je direktor cardiffskog centra za proučavanje prehlade profesor Ron Eccles.

"To je jedan od čimbenika za kojeg se vjeruje da može pomoći virusu slabljenjem obrane u nosu i pokretanju infekcije", rekao je Eccles BBC-u.

U prethodnim istraživanjima pacijente se izlagalo virusu prehlade te ih potom izlagalo hladnoći, no nisu utvrđene veze između temperature i razvijanja simptoma prehlade. Eccles je rekao da se njegovo istraživanje razlikovalo po tome što je on uzimao zdrave ljude i potom ih izlagao hladnoći.

"Vjerujemo da, kada među populacijom postoji prehlada, na svaku osobu koja je prehlađena postoje dvije ili tri koje su zaražene ali nisu razvile simptome. A kada izložite hladnoći te ljude onda se infekciju bez simptoma pretvara u prehladu sa simptomima", rekao je Eccles i dodao kako su ljudi u prošlosti bili mnogo više izloženi hladnoći te da bi "nam se preci smijali kada bi čuli da imamo bilo kakve dvojbe vodi li izlaganje hladnoći prehladi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙