FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: Neredi u dolini Susa

RIM, 8. prosinca 2005. (Hina/AR) - U dolini Susa na sjeveru Italije učetvrtak ponovno su se s policijom sukobili prosvjednici koji seprotive izgradnji pruge za željeznicu visoke brzine (TAV).
RIM, 8. prosinca 2005. (Hina/AR) - U dolini Susa na sjeveru Italije u četvrtak ponovno su se s policijom sukobili prosvjednici koji se protive izgradnji pruge za željeznicu visoke brzine (TAV).

Tisuće prosvjednika probilo je obruč policije oko zone gradilišta kod mjesta Venaus. Policajci su se povukli, ali su bacili suzavac na prosvjednike. Napetost raste, a bilo je i fizičkih obračuna. Premijer Silvio Berlusconi upozorova da bi prosvjedi mogli privući ekstremiste.

U četvrtak sve je počelo velikim prosvjednim maršom oko 30 tisuća ljudi državnom cestom Moncenisio, do mjesta Venaus, gdje je u noći od ponedjeljka na utorak prvi put došlo do sukoba policije i prosvjednika.

Prosvjednici su ponovno pokušali zaposjesti gradilište i tako spriječiti radove na probijanju tunela kroz Alpe za prugu Torino - Lyon. Prosvjednici su to gradilište blokirali do ponedjeljka na utorak, kada su ih policajci silom rastjerali. U četvrtak su ponovno htjeli zauzeti gradilište i zaustaviti radove.

Premijer Silvio Berlusconi koji se pribojava "proširenja nereda" po cijeloj Italiji proglasio je "uzbunu zbog terorista" . Čelnik oporbene Demokratske ljevice i bivši premijer Massimo D' Alema osudio je primjenu sile protiv prosvjednika i optužio vladu da "želi nasiljem ohrabriti ekstremiste".

Berlusconi je izjavio da će se pruga zasigurno izgraditi i da postoje sva jamstva za sigurnost od onečišćenja okoliša.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙