FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavnici protiv nasilja i u poslijepodnevnoj smjeni

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Srednjoškolski nastavniciprosvjedovali su danas i u poslijepodnevnoj smjeni tako što su umjestoodržavanja prvog školskog sata u zbornicama razgovarali o nasilju iprevenciji nasilja u školi, te o toleranciji.
ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Srednjoškolski nastavnici prosvjedovali su danas i u poslijepodnevnoj smjeni tako što su umjesto održavanja prvog školskog sata u zbornicama razgovarali o nasilju i prevenciji nasilja u školi, te o toleranciji.

"Akcija je izuzetno uspjela i danas se u školama govori samo o jednoj temi - o nasilju, njegovoj prevenciji i o toleranciji", izjavio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, koji je organizirao današnji prosvjed radi sve učestalijeg nasilja nad nastavnicima.

Akcija je potaknuta napadom od 6. prosinca, kada je učenik nožem ranio nastavnika u Makarskoj.

Državni tajnik za srednje školstvo Želimir Janjić posjetio je danas 15. gimnaziju gdje je podržao nastavnike u akciji protiv nasilja. "Pozdravljamo akcije koje vode tome da se smanji nasilje u školama i među mladima", kazao je Janjić.

Rekao je kako je resorno Ministarstvo u dvije godine zaposlilo 150 stručnih suradnika u školama (psihologa, defektologa i pedagoga) a tendencija je da se taj broj povećava.

Sindikalni povjerenik iz zagrebačke Klasične gimnazije Dario Budimir zadovoljan je provedenim prosvjedom u školi koji je prošao mirno, dostojanstveno i bez problema.

Prvih petnaestak minuta pročitali smo Deklaraciju o temeljnim ljudskim vrednotama te o stanju u školi, a nakon toga smo s djecom razgovarali o problemu nasilja, u čemu su učenici pokazali senzibilitet, kazao je Budimir.

Podršku Nezavisnom sindikatu uputili su ostali školski sindikati, a Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) također je organizirao prosvjede u nekim osnovnim školama u znak solidarnosti s kolegama iz srednjih škola.

SHU je najavio organiziranje javne tribine o nasilju u školama 14. prosinca u Osijeku gdje su te pojave, tvrdi SHU, bile učestalije.

Splitski Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu zatražio je danas od resornog ministra da osigura uvjete za bolje preventivno djelovanje, utvrdi sankcije za nasilnike i osigura nadoknadu nastale štete.

Sindikat predlaže da se formira poseban fond za materijalnu, savjetodavnu i liječničku pomoć te da se zaposleniku, koji je bio žrtva nasilja, omogući promjena škole ili preraspodjela na drugo radno mjesto unutar škole.

Nezavisni hrvatski sindikati također podržavaju današnji prosvjed kao "pravičnu borbu za poboljšanje nedovoljnih i nedostojnih primanja nastavnika".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙