FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 7. prosinca 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 7. prosinca 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

SPLIT/MAKARSKA - Istražnom sucu Županijskog suda u Splitu s kaznenom prijavom za pokušaj ubojstva popodne je sproveden 17-godišnji učenik koji je jučer u makarskoj srednjoj školi svojega profesora ubo nožem u prsa. Sudac za mladež donio je rješenje o njegovu pritvaranju i pokretanju istražnog postupka. U makarsku je Srednju školu "Fra Andrije Kačića Miošića" danas stigao tročlani stručni tim Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa predvođen ministrovim savjetnikom Josipom Ujevićem. Po njegovim riječima s ravnateljem i nastavničkim vijećem škole dogovorene su aktivnosti koje bi uz stručnu i psihološku pomoć učenicima trebale omogućiti redovitu nastavu. Profesor hrvatskog jezika Zdravko Pervan (57) operiran je u splitskoj Kliničkoj bolnici i život mu nije u opasnosti.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izrazio je danas žaljenje zbog jučerašnjeg incidenta u makarskoj srednjoj školi, kada je učenik nožem napao nastavnika, oštro osudivši svaki oblik nasilja u školama. "Neću dozvoliti nikakav oblik nasilja bez obzira na cijenu", izjavio je ministar Primorac. Krećemo u vrlo konkretne akcije, uključujući i našu Koordinaciju za društvene aktivnosti i ljudska prava, i vrlo odlučno počinjemo djelovati na pitanju sprečavanja svih oblika nasilja, najavio je Primorac.

ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici, pod predsjedanjem guvernera dr. Željka Rohatinskog, razmotrio gospodarska i novčana kretanja u protekla tri mjeseca, kao i tromjesečno izvješće o stanju u bankovnom sustavu, te usvojio mjere koje bi trebale restriktivno djelovati na inozemno zaduživanje i na tome zasnovani rast domaćih plasmana banaka. Te mjere izazvane su pokazateljima o novom ubrzanju inozemnog zaduživanja posljednjih mjeseci, navodi se u priopćenju HNB-a. Prema prethodnim podacima, samo u studenome inozemni dug povećan je za oko 430 milijuna eura, dosegavši krajem mjeseca ukupno 24,6 milijardi eura, što je oko 11,3 posto više nego prije godinu dana.

ZAGREB - Udruga hrvatskih pacijenata upozorila je danas da sužavanje prava pacijenata, koje se provodi od 1. listopada, i najavljena reforma zdravstva, ugrožavaju siromašne, bolesne i teško bolesnu djecu. Roditelji teško bolesne desetomjesečne djevojčice Tine izvijestili su novinare da im Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) od 1. listopada im ne pokriva putne troškove prijevoza djeteta na fizikalnu terapiju. Obitelj živi u Drežnik Gradu i ne može ostvariti naknadu troškova prijevoza do doktora u Karlovcu, jer su udaljeni 80 kilometara, a HZZO pokriva samo putne troškove za prijevoz iznad 100 kilometara. Ministar zdravstva Neven Ljubičić u pismu Udruzi ističe da Ministarstvo ne kani mijenjati Zakon o zdravstvenom osiguranju, ali će, kako bi osigurali troškove u navedenoj situaciji osmisliti rješenje za pomoć roditeljima djece u najskorijoj budućnosti.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks najavio je danas da će saborsko Predsjedništvo uskoro razmotriti i ispraviti "anomalije" u odluci po kojoj se zastupnicima nadoknađuju putni troškovi, no nije želio reći isplaćuje li se zastupnicima koji žive u krugu od 50 kilometara od Zagreba ta naknada legalno. Kazao je da je inicijativu da se povise naknade za putne troškove zastupnicima koji žive od 50 do 100 kilometara od Zagreba pokrenula oporba, da su na saborskom Predsjedništvu takvu inicijativu poduprli oporbeni potpredsjednici Sabora Mato Arlović i Vesna Pusić, da je ona tada dostavljena Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove koji je sastavio prijedlog odluke.

ZAGREB - Iz do sada prikupljenih podataka ne proizilazi da bi Trevour Hains-Wesson, predstavnik privatne useljeničke agencije iz Australije, ostvario bilo kakve povrede zakona, izvjestio je danas zastupnike predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks. Nadzor nad zakonitošću Wessonovog rada obavili su MUP i državni inspektorat, Wesson je ispitan, tvrdio je da je predstavnik australske agencije za imigracije koja ima odobrenje australske vlade da prezentira uvjete i mogućnosti useljenja u tu zemlju, rekao je predsjednik Sabora. Wessonov rad i dalje će se pratiti, rekao je Šeks, pozvavši MUP, glavnog državnog odvjetnika i glavnog državnog inspektora da nastave posao kako bi se utvrdilo radi li se o nezakonitom posredovanju i vrbovanju naših građana za odlazak u Australiju.

ZAGREB - Vladin prijedlog novoga zakona o kemikalijama, kojim se postupanje s opasnim kemikalijama iz sustava gospodarstva ponovno vraća u sustav zdravstva, danas su poduprli svi zastupnički klubovi. Ministar zdravstva Neven Ljubičić izvijestio je da zakon, kojim se hrvatsko zakonodavstvo o postupanju s kemikalijama usklađuje s pravnom praksom EU-a, predviđa ukidanje Ureda za kemikalije pri Ministarstvu gospodarstva, a sve poslove s kemikalijama vodio bi Hrvatski zavod za toksikologiju.

ZAGREB - Zasupnici oporbe, posebno SDP-a, danas se u saborskoj raspravi nisu složili s predloženim izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave, po kojima se upravni i stručni poslovi zaštite obitelji, posvajanja i zanemarivanja djece, narušenih bračnih odnosa i t.d. kane iz Ministarstva zdravstva "prebaciti" na Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Nenad Stazić (SDP) prozvao je Vladu da je "pola mandata potrošila samo na ustrojstvo ministarstava" i da ništa nije učinila kako bi unaprijedila sustav socijalne skrbi. Zastupnici HDZ-a poručili su da Vlada navedenim mjerama želi razgraničiti nadležnosti i tako povećati učinkovitost socijalne skrbi, a to, kažu, bivšoj vlasti nije polazilo za rukom.

ZAGREB - Uz potporu svih klubova, Hrvatski je sabor danas raspravio i podržao ratifikaciju dva protokola kojima je za cilj utvrditi odgovornost i omogućiti naplatu štete za zagađenje Jadrana. Prvi Protokol odnosi se na osnivanje Međunarodnog fonda za naknadu štete zbog onečišćenja uljem, a njime se propisuje da država potpisnica može utužiti i tražiti naplatu štete od odgovornih za zagađenje Jadrana uljem. Drgim Protokolom se dopunjuje Međunarodna konvencija o ograničenju odgovornosti za pomorske tražbine, na način da se utvrđuje potpuna, ne ograničena odgovornost počinitelja štete kod pomorskih nesreća. Tim se Protokolom pruža mogućnost da krivac za zagađenje mora nastalo pomorskom nesrećom snosi posljedice sanacije štete.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će ponovno raspravljati o izmjenama Zakona o javnom okupljanju kojima je zabranjeno okupljanje na Markovu trgu, a koje je nedavno ukinuo Ustavni sud. Ustavni je sud ukinuo izmjene tog Zakona, donesene sredinom srpnja, budući da su u Hrvatskom saboru izglasane običnom, a ne kvalificiranom većinom. Ustavni sud je odlučio da Zakon prestaje važiti 31. ožujka iduće godine, i tako ostavio zakonodavcu četiri mjeseca da pronađe jedan zastupnički glas koji bi bio dovoljan za valjano izglasavanje zakona ili, pak, da predloži nova zakonska rješenja.

OSIJEK - Urednik u Feral Tribuneu Drago Hedl primio je pismo u kojem mu nepoznati autor prijeti smrću zbog tekstova o zlostavljanjima i ubojstvima srpskih civila u Osijeku 1991., priopćila je danas redakcija tog tjednika. U prijetećem pismu, koje je Hedl jučer našao u svojem poštanskom pretincu u Osijeku, slovima izrezanim iz novina piše "Ubićemo i tebe i tvoga Levara". Poštanski žig ukazuje da je pismo poslano 5. prosinca iz Osijeka, kaže se u priopćenju. Načelnik u Osječko-baranjskoj policiji Stipo Rimac izjavio je da policija radi izvidne radnje u cilju otkrivanja autora pisma, a zbog sigurnosti Drage Hedla poduzete su mjere njegove osobne zaštite.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader otvorio je danas novu zgradu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje koji je nakon više od pola stoljeća djelovanja napokon dobio primjeren prostor za rad. Premijer je podsjetio na važnost Instituta u novijoj hrvatskoj povijesti, jer on ima važnu zadaću u hrvatskom narodu - proučavanje, istraživanje i očuvanje hrvatskoga jezika. Ravnateljica Instituta Dunja Brozović-Rončević podsjetila je da je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje osnovan 1. veljače 1948. godine. Vlada je 1997. ustrojila Institut za jezik i jezikoslovlje kao javni institut, središnju državnu znanstvenu ustanovu za proučavanje i njegovanje hrvatskoga jezika, jezikoslovne tradicije i očuvanja hrvatskoga jezičnoga identiteta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙