FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nizozemcu petnaest godina zatvora za genocid u Iraku ?

DEN HAAG, 7. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Nizozemsko državnotužiteljstvo zatražilo je u srijedu 15 godina zatvora za Fransa vanAnraata, trgovca kemijskim proizvodima, optuženom pred nizozemskimsudom za sudjelovanje u genocidu zbog snabdijevanja Sadama Huseinaproizvodima korištenima tijekom masakara Kurda u Iraku.
DEN HAAG, 7. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Nizozemsko državno tužiteljstvo zatražilo je u srijedu 15 godina zatvora za Fransa van Anraata, trgovca kemijskim proizvodima, optuženom pred nizozemskim sudom za sudjelovanje u genocidu zbog snabdijevanja Sadama Huseina proizvodima korištenima tijekom masakara Kurda u Iraku.

Frans van Anraat (63) je prvi Nizozemac ikada optužen za genocid.

"Optuženi je dostavljao kemijske proizvode koji su omogućili nedjela s ciljem uništenja skupine i dijela skupine. Bila mu je poznata svrha tih proizvoda i namjere njegovih klijenata", objasnio je specijalni tužitelj za ratne zločine Fred Teeven pred sudom u Den Haagu.

Frans van Anraat je od 1984. godine bivšem iračkom režimu dostavljao proizvode za izradu kemijskog oružja, koji su korišteni tijekom masakra u Halabdži, tijekom kojega je u samo jednom danu pobijeno oko 5.000 Kurda.

Van Anraat ne osporava da je prodavao kemijske proizvode tadašnjem iračkom režimu, ali tvrdi da mu nije bilo poznato za što će biti korišteni.

"Optuženi izjavljuje da ne bi prodavao te proizvode da je znao za što ih koriste. Nije mogao ne znati da ih koriste za izradu iperita. Održavao je kontakte na najvišoj razini s iračkim vlastima", smatra tužitelj.

Proces optuženom Nizozemcu ušao je ovog tjedna u završnu fazu. Obrana će završnu riječ izreći u petak, a presuda se očekuje 23. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙