FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU i Rusija dogovorit će novi sporazum o suradnji

BRUXELLES, 7. prosinca 2005. (Hina/DPA) - Europska unija i Rusijanapravit će novi dogovor o partnerstvu i suradnji, rekli supredsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i ruski premijerMikhail Fradkov u srijedu nakon prve runde razgovora u Bruxellesu.
BRUXELLES, 7. prosinca 2005. (Hina/DPA) - Europska unija i Rusija napravit će novi dogovor o partnerstvu i suradnji, rekli su predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i ruski premijer Mikhail Fradkov u srijedu nakon prve runde razgovora u Bruxellesu.

Javno savjetovanje sa stručnjacima počet će vrlo brzo, rekao je Barroso dodavši da bi sporazum mogao biti sklopljen na summitu EU-a i Rusije u svibnju 2006. godine. Razmjena mišljenja o tom pitanju predviđena je za 14. prosinca u Moskvi, najavila je Europska komisija.

Sadašnji sporazum o suradnji, potpisan 1997. godine, istječe 2007. godine. Prije posjeta Bruxellesu Rusija je taj dokument kritizirala kao "moralno zastario" i naglašavala da će tražiti od EU-a potpisivanje "sadržajnijeg i konstruktivnijeg" dokumenta.

"Razina odnosa vrlo je visoka i pripremili smo vrlo važne buduće korake", rekao je Fradkov novinarima.

Ministri su se dogovorili uskladiti zakone i standarde u sektorima industrije kao što su telekomunikacijske i informacijske tehnologije, automobilskoj, tekstilnoj, kemijskoj i farmaceutskoj industriji, rekla je Komisija.

Područja suradnje EU-a i Rusija obuhvaćaju gospodarstvo i okoliš, slobode, sigurnost i pravosuđe, vanjsku sigurnost, uključujući rješavanje kriznih stanja i sprječavanje širenja nuklearnog naoružanja, te istraživanje i obrazovanje.

Predviđeno je da ruski premijer i ključni članovi njegovog tima u srijedu održe bilateralne razgovore o jačanju suradnje u više pitanja, među kojima su i skori razgovori Svjetske trgovinske organizacije u Hong Kongu.

EU će također insistirati na daljnjim administrativnim i gospodarskim reformama u Rusiji, najavila je Komisija ranije dodavši da su druge teme razgovora jača suradnja u području energetike, klimatskih promjena i trgovine.

Rusija sa svoje strane želi postaviti pitanja europskih izvoznih subvencija za pšenicu i antidumpinških mjera za ruske proizvode.

Dvije strane također trebaju razmotriti napredak u potpisivanju i ratifikaciji sporazuma EU-Rusija o imigraciji kao i međunarodna pitanja poput stanja na Bliskom istoku i Irana. EU dužnosnici bi također htjeli postaviti pitanje ljudskih prava i demokratske stabilnosti u Čečeniji nakon izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙