FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indija uključena u projekt ITER

BRUXELLES, 3. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Europska unija je u petakodlučila uključiti Indiju u projekt izgradnje eksperimentalnogreaktora za nuklearnu fuziju vrijedan deset milijardi eura koji bidugoročno omogućavao neograničenu, jeftinu i čistu energiju.
BRUXELLES, 3. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Europska unija je u petak odlučila uključiti Indiju u projekt izgradnje eksperimentalnog reaktora za nuklearnu fuziju vrijedan deset milijardi eura koji bi dugoročno omogućavao neograničenu, jeftinu i čistu energiju.

Spremnost EU-a da surađuje s Indijom na civilnom nuklearnom projektu uslijedila je nakon što su Sjedinjene Države objavile da će podržati nuklearni indijski razvoj unatoč odbijanju New Delhija da potpiše globalni sporazum koji zabranjuje širenje nuklearnog oružja.

Međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor (ITER) je projekt u kojem trenutačno, osim EU-a, sudjeluje još pet partnera - Kina, Japan, Južna Koreja, Rusija i SAD - i svi su pristali da u "klub" prime i Indiju.

"Uključivanjem Indije više od pola svijeta ima svoje predstavnike u ITER-u", kazala je Antonia Mochan, glasnogovornica odjela Europske komisije za znanost i istraživanje.

Europska suradnja s Indijom na ovom projektu odvojena je od pitanja indijskog izbjegavanja da potpiše sporazum o neširenju nuklearnog oružja, dodala je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙