FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barroso: Britanski prijedlog europskog proračuna neprihvatljiv

BRUXELLES, 5. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Predsjednik Europske komisijeJose Manuel Barroso upozorio je u ponedjeljak da je britanskiprijedlog novog europskog proračuna "neprihvatljiv".
BRUXELLES, 5. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso upozorio je u ponedjeljak da je britanski prijedlog novog europskog proračuna "neprihvatljiv".

Prijedlog Londona da smanji europski proračun za idućih sedam godina na 847 milijardi eura "nije realan", rekao je Barroso novinarima u Bruxellesu.

Velika Britanija, trenutna predsjedateljica EU-a, predložila je rezanje proračuna za razdoblje od 2007.-2013. godine na 846,8 milijardi eura, odnosno 1,03 posto europskog bruto domaćeg proizvoda, u usporedbi s 871 milijardu, odnosno 1,06 posto BDP-a, koliko je predložio prethodni predsjedatelj Luksemburg.

"Taj prijedlog predstavlja proračun za 'mini Europu', a ne jaku Europu kakvu trebamo", rekao je predsjednik Europske komisije, upozorivši da bi po tom prijedlogu osobito loše prošle nove članice iz istočne i središnje Europe.

"Naša ambicija jest otvorena, moderna i proširena Europa. Da bi se to dogodilo, Unija mora imati sredstva da realizira politike dogovorene između zemalja članica, Komisije i Europskog parlamenta", rekao je Barroso.

Po Barrosu, britanski prijedlog ima dva glavna nedostatka: "S jedne strane, razina ulaganja koju predviđa nije dovoljna. S druge, ne jamči ravnotežu među zemljama članicama".

Prijedlog novog proračuna iznio je u Londonu britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, čija zemlja trenutno predsjedava Europskom unijom. On je predložio 10-postotno smanjenje pomoći za nove zemlje članice.

Kazao je također kako je Velika Britanija spremna smanjiti svoj rabat za 1,18 milijardi eura godišnje.

Naglasio je međutim da London i dalje traži daljnje reforme poljoprivrednih subvencija, čemu se protivi Francuska koja od njih ima najviše koristi.

Britanski prijedlog bit će iznesen pred ministre vanjskih poslova EU-a u srijedu. Razmatrat će ga i šefovi država ili vlada EU-a na summitu 15. i 16. prosinca u Bruxellesu.

Pregovori oko proračuna propali su u lipnju kada je Britanija odbacila kompromisno rješenje luksemburškog predsjedništva EU-a. London je tada tvrdio da je prijedlog proračuna vrijednog 871 milijardu eura preambiciozan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙